V Evropě se nebudou smět prodávat výrobky z tuleňů

Evropský parlament odhlasoval zákaz prodeje výrobků z tuleňů na unijním trhu. Prodávat se nebudou smět výrobky z tulení kůže, masa ani tuku. Výjimky ze zákazu budou mít jen domorodé komunity lovící tuleně pro svou obživu. Pro zákaz obchodu s výrobky z tuleňů se vyslovila drtivá většina evropských zákonodárců - 550 ze 785.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lobing před EP, který rozhodoval o zákazu tuleních výrobků v EU

Lobing před EP, který rozhodoval o zákazu tuleních výrobků v EU | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Podle společného nařízení Evropské rady a parlamentu bude ilegální prodej oděvů, obuvi, masa, tuku a také kosmetických přípravků z tuleňů. Porušení zákazu budou sankcionovat členské státy podle národní legislativy.

Nařízení stanovuje výjimky pro výrobky zpracované Inuity a jinými domorodými skupinami, které loví tuleně tradičním způsobem, a jen pro svou obživu.

Nařízení míří hlavně proti Kanadě - známé průmyslovým lovem tuleňů pro jejich kožešinu, při kterém lovci užívají drastické metody a nešetří ani tulení mláďata. Uzavření evropského trhu pro tulení produkty by mělo Kanadě způsobit ztrátu 6,6 milionu kanadských dolarů ročně.

Předsedkyně parlamentního výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele Arlene McCarthyová doufá, že toto téma nehrozí dobré vztahy Unie s Kanadou na nadcházejícím summitu českého předsednictví s touto severoamerickou zemí.

Prodej tuleních produktů je totiž jen kapkou v moři obchodní výměny s Kanadou, která dosahuje 23 miliard dolarů.

Přečtěte si o tuleních:
V Kanadě znovu loví mladé tuleně

Pavel Novák, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme