Mexiko a Kanada kritizují Čínu za opatření proti chřipce

Čína brání přijatá opatření kvůli takzvané prasečí chřipce, Mexiko i Kanada ji za to kritizují. Mexiko označilo zadržování svých občanů v karanténě za diskriminaci a poslalo pro ně zvláštní letadlo. Čína také v karanténě už týden drží více než 20 kanadských studentů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uzavřený hotel v Hongkongu kvůli podezření z prasečí chřipky

Uzavřený hotel v Hongkongu kvůli podezření z prasečí chřipky | Zdroj: ČTK

Kanadští studenti, kteří přijeli na jazykový pobyt, jsou zadržováni v hotelu v městě Čchang-čchun, přestože se u žádného z nich dosud příznaky výskytu viru H1N1 neobjevily. Ottawa také nesouhlasí s rozhodnutím čínských úřadů, které zakázaly dovoz vepřového z kanadské provincie Alberta. Kanada za to hrozí Číně stížností u Světové obchodní organizace.

Peking kritizuje i Mexiko, které Čínu viní z diskriminace svých občanů. Desítky Mexičanů umístěných do karantény dnes opustilo Šanghaj, kam pro ně bylo z Mexika vypraveno zvláštní letadlo. Další se k nim připojí v Pekingu.

Pod dohledem byli v uplynulých dnech i nejméně čtyři Američané, Peking navíc zpřísnil vydávání víz občanům Spojených států, kteří na ně musí čekat šest pracovních dní. Dosud přitom stačil i jeden den.

V karanténě také zůstává na 300 hostů v hotelu v Hongkongu, kde byl ubytován nakažený Mexičan. Vláda bývalé britské kolonie se jim za to omluvila, ale opatření považuje za nezbytná. Těm, kdo karanténu poruší, hrozí pokuta nebo až šestiměsíční vězení.

K tématu si můžete také přečíst:
Experti EU: Vakcína proti nové chřipce by mohla být do 8 až 12 týdnů
Rusko znovu zpřísnilo opatření proti novému typu chřipky
Turista se v Mexiku prasečí chřipkou nenakazil, potvrdily testy
Není strach z prasečí chřipky přehnaný? začínají se ptát Američané
Po návratu z Mexika je jeden turista na Bulovce, šest v karanténě
Nový virus chřipky dorazil do Asie, Čína ruší lety do Mexika
Německo hlásí první případ přenosu prasečí chřipky z člověka na člověka
Izrael prověřuje na prasečí chřipku křesťanské poutníky z Mexika
Evropa je podle expertů na hrozbu nového typu chřipky připravena
Prasečí chřipka proniká do dalších zemí, Česku se zatím nákaza vyhýbá
WHO zvýšila varování před novou chřipkou na druhý nejvyšší stupeň

Robert Mikoláš, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme