Sociální demokraté se v úterý znovu pokusí zrušit poplatky

Sociální demokracie se opět pokusí zrušit poplatky ve zdravotnictví. Na příští úterý kvůli tomu svolala mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny. Jednat se má o návrzích Moravskoslezského kraje a KSČM, oba počítají s úplným zrušením poplatků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

automat pro platbu regulačního poplatku

automat pro platbu regulačního poplatku | Foto: Marián Vojtek

Půjde tak už o několikátý pokus opozičních poslanců systém regulačních poplatků zastavit nebo alespoň upravit. Podle šéfa klubu KSČM Pavla Kováčika se tato debata vede příliš dlouho, a proto je lepší už se k ní nějak postavit.

"Je to věc, na kterou občané čekají, ne že nečekají. To řešení je nasnadě, jsou minimálně dvě možnosti - totální zrušení a zrušení alespoň pro nejohroženější skupiny. A protože jsme chtěli projednat tento zákon ještě na této schůzi, což nám ODS zavetovala, tak jsme zvolili způsob svolání mimořádné schůze," uvedl Kováčik.

Podle občanského demokrata Borise Šťastného už ale koalice kompromis u poplatků udělala minule. Teď už podle něj není na další ústupky prostor. "Osvobodili jsme část pacientů od placení regulačních poplatků, ať už hovoříme o dětech do 18 let, tak i o jasných úlevách pro seniory, snížili jsme limit pro hrazení poplatků a doplatků. Teď není žádný prostor pro žádné populistické návrhy," podotkl Šťastný.

Hejtman Středočeského kraje David Rath (ČSSD) už před časem uvedl, že je schopen zajistit 101 hlasů pro výrazné omezení poplatků. Šlo by podle něj o zrušení poplatků pro sociálně slabé, nepracující důchodce a zdravotně postižené. Kromě 97 poslanců ČSSD a KSČM chtějí údajně osvobození dětí a důchodců od poplatků podpořit i nezařazené poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková, lidovec Ludvík Hovorka a nezařazený poslanec Evžen Snítilý.

O poplatcích se bude v úterý jednat, pokud sněmovna schválí program mimořádné schůze. Pokud by dolní komora skutečně poplatky zrušila, jejich další osud by byl v rukou senátorů. Senát již minule vrátil sněmovně komunistický návrh na úplné zrušení poplatků. Poslanci se pak společně s ministryní zdravotnictví Danielou Filipiovou (ODS) dohodli na kompromisním znění.

K tématu si můžete také přečíst:
Ve středočeských lékárnách se budou znovu platit poplatky
Soud zakázal Středočeskému kraji vracet poplatky v jedné lékárně
Poplatkům ve zdravotnictví hrozí zrušení, myslí si poslanec Boris Šťastný (ODS)
Opozici se podařilo vrátit do hry plošné zrušení zdravotnických poplatků
Kraj zatím nesmí platit za pacienty poplatky v lékárně
Protikrizový plán pro zdravotnictví přijala vláda všemi hlasy
Pojišťovny se chystají rozdávat pokuty kvůli nevybírání poplatků
Zrušení části poplatků vyjde stát zhruba na tři miliardy korun
Senát nesouhlasil s rušením poplatků, omezil je
Poslanci neschválili zahraniční mise vojáků a zrušili zdravotnické poplatky

Veronika Malá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme