Arabské státy chystají rozsáhlý mírový plán vstřícný vůči Izraeli

Vlivné arabské státy začaly na žádost amerického prezidenta Baracka Obamy připravovat nový návrh celkového ukončení konfliktů na Blízkém východě. Arabský mírový plán existuje už několik let, Izrael ho ale dosud nebral v potaz. Nová verze má prý zohlednit některé výhrady židovského státu. Píše o tom londýnský deník al-Kuds al-Arabí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

izraelská bezpečnostní zeď

izraelská bezpečnostní zeď | Foto: Martina Mašková | Zdroj: Český rozhlas

Arabské země už před sedmi lety nabídly Izraeli hromadné uznání výměnou za to, že se židovský stát stáhne ze všech území, která okupuje od roku 1967.

Ted mají vůdci Egypta, Saúdská Arábie, Jordánska a palestinské vlády vyjasnit vágní formulace tohoto plánu. V něm se kupříkladu mluví o "spravedlivém vyřešení" problému palestinských uprchlíků.

Jeruzalémská vláda to vykládá jako požadavek na jejich návrat do dnešního Izraele. Nový návrh má ale mluvit o usazení uprchlíků v arabských zemích, anebo o jejich návratu do nově založeného palestinského státu.

K tématu si můžete také přečíst:
USA se připravují na názorový střet s Izraelem kvůli palestinskému státu
EU hrozí Izraeli přehodnocením vztahů kvůli otázce palestinského státu
Obama věří v účinné mezinárodní řešení konfliktu mezi Izraelem a Palestinci
Spojené státy oživí mírová jednání na Blízkém východě
Izrael zvažuje, že přistoupí na mírový plán Saúdské Arábie

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme