Rusko vypovědělo ze země dva diplomaty NATO

Rusko vypovědělo ze země dva představitele Severoatlantické aliance. Moskva tak reaguje na nedávné vyhoštění dvou ruských diplomatů z bruselské centrály NATO. Podle ruského ministerstva zahraničí přijdou o akreditaci dva kanadští diplomaté - ředitelka a zaměstnanec informačního centra NATO v Moskvě. Devět měsíců po válce v Gruzii se vztahy mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí místo očekávaného zlepšení znovu obracejí k horšímu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo Severoatlantické aliance (NATO)

Logo Severoatlantické aliance (NATO) | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Rusko v oficiálním zdůvodnění tvrdí, že vypovězením dvou kanadských diplomatů pouze reaguje na údajně "nepřátelský akt ze strany NATO". Severoatlantická aliance označila tento krok Moskvy za nešťastný a likvidační pro veškeré snahy obnovit s Moskvou po měsících sporů spolupráci.

NATo minulý týden vypovědělo z Bruselu dva diplomaty ruského zastoupení při alianci kvůli obvinění ze špionáže. Jeden z nich je synem stálého velvyslance Ruska při Evropské unii. Moskva považuje tento krok za provokaci, která je údajně v přímém rozporu s tvrzením NATO, že je připraveno pošramocené vztahy s Ruskem opět normalizovat.

Ministr zahraničí Sergej Lavrov na protest proti rozhodnutí zrušil účast na nadcházejícím jednání rady NATO - Rusko. Tento vztah je také napjatější kvůli současnému cvičení Severoatlantické aliance na území Gruzie. Cvičení Moskva ostře kritizuje. Dokonce pohrozila ukončením rozhovorů s NATO na úrovni armádních šéfů.

Přečtěte si také:
Rusko vypoví dva diplomaty NATO
Gruzie údajně odhalila vojenský převrat sponzorovaný Ruskem
Rusko bude střežit hranice dvou gruzínských separatistických regionů
Kazachstán odřekl účast na cvičení NATO v Gruzii
Severoatlantická aliance obnoví normální vztahy s Ruskem

Lenka Kabrhelová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme