USA prý požadují, aby se Izrael připojil ke Smlouvě o nešíření jaderných zbraní

V rámci boje proti nebezpečí jaderných zbraní by se měl také Izrael připojit ke smlouvě zakazující šíření těchto arzenálů. Prohlásila to náměstkyně americké ministryně zahraničí Rose Gottemoellerová. Izraelské reakce zatím sahají od zděšení až po ujišťování, že slova americké diplomatky nemají žádnou váhu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeruzalém

Jeruzalém | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Předpokládá se, že Izrael má asi 200 nukleárních hlavic. Ke Smlouvě o nešíření jaderných zbraní se nepřipojil. Diplomatický zdroj v Jeruzalémě teď řekl, že dokument nemá naprosto žádný význam, protože například v případě Íránu prý šíření jaderných arzenálů stejně nebrání.

Naproti tomu hlavní stratég bývalého izraelského premiéra Šarona Dov Weisglass prohlásil, že pokud Spojené státy opravdu v této věci mění přístup vůči židovskému státu, je to nejhorší událost z hlediska izraelské bezpečnosti za poslední léta.

Izrael držení jaderných zraní nikdy nepřiznal. Jejich existencí ale argumentuje při svém vyzbrojování řada muslimských států.

Související příspěvky:
V Římě začíná rusko-americké jednání o jaderném odzbrojení
Barack Obama varoval v Praze před jadernými zbraněmi, USA je omezí
Írán má podle šéfa celosvětového jaderného dozoru k nukleární zbrani hodně daleko
Izrael chce zablokovat výzvu za bezjaderný Blízký východ
Izrael nevěří, že se Írán vzdal ambice získat jadernou zbraň

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme