Senátoři schválili Lisabonskou smlouvu

Senát České republiky se dnes kladně vyslovil k přijetí Lisabonské smlouvy, která si klade za cíl nahradit neúspěšnou Evropskou ústavu a reformovat fungování unie. Završil tak úspěšnou parlamentní ratifikaci smlouvy v Česku, protože Poslanecká sněmovna už dokument posvětila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senát schválil Lisabonskou smlouvu

Senát schválil Lisabonskou smlouvu | Zdroj: ČTK

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) po hlasování uklidnil odpůrce smlouvy, kteří se obávají přílišného posílení regulačních mechanismů unie: "Lisabonská smlouva - pokud bude platit a dokončí se ratifikace i v ostatních zemích - samozřejmě dává velkou roli národním parlamentům. Udělám maximum jako předseda horní komory, abych sehnal dostatečný počet parlamentů v Evropské unii na vystavení buď žluté nebo oranžové karty, pokud z byrokratického Bruselu bude přicházet něco, co se nám nebude líbit."

Premiér v demisi Mirek Topolánek (ODS) k senátnímu souhlasu uvedl: "Pro mě ten úkol skončil, jako předseda vlády jsem tu smlouvu podepsal. Svou odpovědnost jsem skončil ratifikací v Senátu. Dál je to na odpovědnosti prezidenta republiky."

Mirek Topolánek ještě dodal: "Očekávám další obstrukce. Ať už budou vedené kýmkoli, tak budou pod taktovkou Václava Klause. Myslím si, že ale těžko může dlouhodobě vzdorovat rozhodnutí obou komor parlamentu."

Osud zmíněného dokumentu v Česku teď tedy záleží už jenom na prezidentovi Václavu Klausovi, který je jednoznačným kritikem dokumentu: "Lisabonská smlouva je pro tuto chvíli mrtvá. Protože byla v jednom členském státě Evropské unie odmítnutá v referendu. Proto pro mne rozhodnutí o ratifikaci této smlouvy zatím není na pořadu dne."

Designovaný premiér Jan Fischer v dnešních Dvaceti minutách Radiožurnálu vzal na vědomí schválení Lisabonské smlouvy Senátem: "Chcete-li osobní názor, mě Lisabonská smlouva nijakým způsobem nepobuřuje, nevadí. Jsem rád, že ratifikační proces v České republice dospěl tam, kam dospěl."

Po pětihodinové diskusi pro přijetí Lisabonské smlouvy hlasovalo 54 ze 79 přítomných senátorů. Česká republika tak přestala být poslední zemí sedmadvacetičlenného evropského společenství, která nedokončila ratifikační proces Lisabonské smlouvy v parlamentu.

Lisabonská smlouva zahrnuje reformu institucí Evropské unie a má nahradit neschválenou euroústavu. Při hlasování v radě ministrů má být rozhodnutí přijato kvalifikovanou většinou, když s ním bude souhlasit 55 procent členských států, které budou představovat 65 procent obyvatel EU. K efektivnosti rozhodování unie má přispět rozšíření počtu oblastí, v kterých ke schválení stačí tato kvalifikovaná většina. Jednomyslnost zůstane v zahraniční politice, daních, sociální politice nebo u změn smluv. Evropská unie bude mít podle smlouvy jakéhosi zahraničního zástupce - diplomata. Počet europoslanců se má snížit na maximálně 751; z jedné země může být v parlamentu maximálně 96 a minimálně šest poslanců. A v neposlední řadě je ve smlouvě zmíněná i možnost vystoupit z Evropské unie.

Lisabonské smlouvě jsme věnovali dnešní podvečerní Radiofórum. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Protože Senát podpořil ratifikaci Lisabonské smlouvy s pomocí hlasů ODS, opouští tuto stranu poslankyně Alena Páralová, která je její zakládající členkou. Vystoupit chce ještě dnes: "Občanská demokratická strana už není tou stranou, kterou jsem pomáhala zakládat. Posouvá se směrem do středu pravicového spektra a důkazem toho je schválení Lisabonské smlouvy."

Přečtěte si také:
Senát debatuje o Lisabonské smlouvě, zřejmě řekne ano
D. Miliband pro Radiožurnál: V zájmu každé evropské země je přijetí Lisabonské smlouvy
Sněmovna schválila zavedení takzvaného vázaného mandátu vlády
Boj o Lisabonskou smlouvu se přesouvá do Senátu
Sněmovna schválila Lisabonskou smlouvu

Zvedli byste ruku pro přijetí Lisabonské smlouvy? Hlasujte v naší anketě!

Václava Marešová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme