Topolánek na summitu EU: Pracovní místa nevytvoří stát, ale podnikatelé

Více iniciativy jednotlivce a méně pečovatelského státu. To je podle odstupujícího premiéra Mirka Topolánka recept na boj s hospodářskou krizí i nezaměstnaností. Topolánek to prohlásil na schůzce zástupců Evropské unie, podnikatelů a odborů v pražském Kongresovém centru, kterou EU svolala v reakci na stoupající nezaměstnanost. Kvůli krizi v sedmadvacítce údajně přijde o práci víc než 8 milionů lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Mirek Topolánek

Premiér Mirek Topolánek | Foto: European Commission Audiovisual service

Od propouštění z práce nás ochrání jen to, když se bude dařit soukromým firmám. Prohlásil po summitu Evropské unie Mirek Topolánek. Podle něj pracovní místa nevytvoří stát, ale podnikatelé. Ti proto v současné krizi potřebují pomoc. Nezaměstnaní se nemůžou ocitnout bez prostředků. Stát ale musí dbát především na to, aby se rychle vrátili do práce.

Summitu v pražském Kongresovém centru se vedle zástupců Unie zúčastnili i reprezentanti odborů a podnikatelů. Podle české velvyslankyně při Unii Mileny Vicenové v době krize šance na dohodu stoupá.

"Mění se i vazba mezi zaměstnavateli a odboráři - už zdaleka to není tvrdý protiklad." Podle Vicenové se dá čekat, že odbory nebudou třeba proti kratším pracovním úvazkům.

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso zdůraznil, že pro Evropu musí být starosti běžných lidí prioritou: "Evropa není jen hospodářským a politickým projektem. Vždy byla a vždy bude také sociálním projektem."

Summit podnikatelé vyzval, aby lidem místo propouštění zkrátili pracovní dobu. Stát se pak postará o jejich rekvalifikaci.

Milan Kopp, Alena Adámková, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme