Gruzínské úřady propustily tři zadržené opoziční aktivisty

Gruzínské úřady propustily na svobodu tři opoziční aktivisty zadržené pro podezření ze zbití místního novináře. Jejich zatčení v Tbilisi vyprovokovalo další protestní akce, které tentokrát skončily střetem mezi policií a demonstranty. Od počátku protestů, které žádají rezignaci gruzínského prezidenta, šlo o vůbec první větší násilnou srážku příznivců opozice s bezpečnostními silami.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

protivládní demonstrace v Tbilisi

protivládní demonstrace v Tbilisi | Zdroj: ČTK

Demonstrace poblíž jedné z policejních stanic v Tbilisi skončila zraněním téměř tří desítek lidí, protestujících i několika policistů.

Zásahové jednotky rozehnaly obušky dav aktivistů, který žádal propuštění zadržených členů opozice. Gruzínské ministerstvo vnitra trvá na tom, že postup policie byl přiměřený.

Před možným propuknutím masových nepokojů varoval vlivný patriarcha gruzínské ortodoxní církve Ilja II. Gruzínskou vládu i opoziční aktivisty, kteří žádají rezignaci prezidenta Saakašviliho v ulicích Tbilisi už téměř měsíc, vyzval, aby dodržovali zákon. Právě na patriarchovu žádost byli podle agentury Reuters poté tři aktivisté z vězení propuštěni.

V Gruzii v posledních týdnech citelně roste napětí. V úterý ministerstvo vnitra oznámilo, že zmařilo údajný pokus o povstání v části armády.

Přečtěte si také:
V Gruzii se střetla policie s opozičními demonstranty
Rusko vypovědělo ze země dva diplomaty NATO
Gruzie údajně odhalila vojenský převrat sponzorovaný Ruskem
Rusko bude střežit hranice dvou gruzínských separatistických regionů
Kazachstán odřekl účast na cvičení NATO v Gruzii
Kouchner: Rusko se stáhlo z Gruzie, dohodu o příměří ale dodrželo jen částečně
Ruský prezident slíbil stažení vojsk z Gruzie
Gruzie se znovu dočkala podpory USA, přijel viceprezident Cheney
EU pohrozila pozastavením jednání s Ruskem, nestáhne-li vojáky z Gruzie
Gruzie přeruší diplomatické vztahy s Ruskem

Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme