ČNB snížila úrokové sazby na nejnižší hodnotu od vzniku České republiky

Česká národní banka dál bojuje s recesí. Bankovní rada ČNB dnes snížila úrokové sazby o čtvrt procenta - na nejnižší hodnotu za dobu existence České republiky. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak klesla na 1,5 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Marián Vojtek

Proč se centrální bankéři k takovému kroku odhodlali, vysvětlil Radiožurnálu ekonom ČSOB Petr Dufek: "Hlavní roli sehrála obava s recese. Bankovní rada měla na stole novou prognózu, která nejspíše naznačila větší propad ekonomiky a nižší inflaci."

Kdy se pokles sazeb promítne do zlevnění půjček, bude podle Petra Dufka do jisté míry záležet také na státu. "Protože stát je v tuto chvíli jedním z nejvýznamnějších dlužníků a jeho požadavky na úvěry neustále rostou. A de facto se prostřednictvím státních dluhopisů zdražují v podstatě i peníze v ekonomice," vysvětlil ekonom ČSOB.

"Takže bude záležet na tom, jestli se podaří uřídit deficit státního rozpočtu v letošním a příštím roce v nějakém rozumném rozmezí tak, aby nezdražoval peníze," dodal Dufek.

K tématu si přečtěte také:
ČNB snížila úrokové sazby i odhad vývoje ekonomiky
Česká centrální banka snížila základní úrokovou sazbu
Americká centrální banka rekordně snížila základní úrok - až k nulové hodnotě
Evropa i Česko snižují úrokové sazby
Centrální banky mnoha zemí jednotně snížily úrokové sazby

Šárka Slezáková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme