Spojené státy mají třetí oběť prasečí chřipky

Prasečí chřipka si vyžádala třetí oběť ve Spojených státech. Podlehl jí třicetiletý muž ve státě Washington. Nový virus se mezitím objevil v další evropské zemi - Norsku. Nákazu si z Mexika přivezla dvojice mladých studentů. Itálie zase hlásí první případ prasečí chřipky u člověka, který nebyl v Mexiku nebo ve Spojených státech. Celkem se nemoc rozšířila do 30 zemí a nakazila přes 4200 tisíce lidí. Prokazatelně potvrzených úmrtí je 53.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

testovací sada na nový typ chřipky

testovací sada na nový typ chřipky | Foto: AFP

Třicetiletý muž, který podlehl prasečí chřipce ve Washingtonu, zemřel už před týdnem. Měl ale chronickou srdeční vadu a podle ministerstva zdravotnictví by pro něj stejně nebezpečná byla i obyčejná chřipka. Virus nové chřipky zabíjel už také na Kostarice, která je tak čtvrtou zemí se smrtelnými případy.

Itálie hlásí první případ takzvané prasečí chřipky u člověka, který nebyl v Mexiku nebo ve Spojených státech. Nakažený je sedmdesátiletý muž, jehož jedenáctileté vnouče se nedávno vrátilo z Mexika. Oba jsou v nemocnici v Římě. Podobné případy nákazy v rodině byly nahlášeny i z Velké Británie, Španělska, Německa a Brazílie.

Celkově je to v Itálii osmý výskyt nákazy. Ve všech předchozích případech se jednalo o lidi, kteří se vrátili z Mexika nebo z USA, zejména z New Yorku. Nemocní zareagovali výborně na protivirové léky a v nemocnici zůstávají pouze poslední tři pacienti.

Infekce se již rozšířila do 30 zemí. Nejvíc nemocných, přes 1630, je v USA, i když se onemocnění původně propuklo v Mexiku. Tam se podle dosavadních zpráv nakazilo víc než 1300 osob, z nichž 45 zemřelo. USA mají nejnověji tři případy úmrtí a svou první oběť nového viru A(H1N1) oznámila včera také Kanada. Je jí třicetiletá žena z provincie Alberta.

V Česku se zatím žádný případ neobjevil. Podezření na nový typ chřipky vyšetření vyvrátila u 51 Čechů, na 17 výsledků se zatím čeká. Všichni jsou turisté, kteří se vrátili z Mexika nebo ze Spojených států. Hospitalizováno je v Česku momentálně šest lidí - ostatní jsou vzhledem k lehkému průběhu onemocnění v domácí izolaci.

O nové chřipce si přečtěte také:
Hongkong po týdnu propustil 350 lidí držených kvůli prasečí chřipce
Polsko má první případ onemocnění prasečí chřipkou
Mexiko a Kanada kritizují Čínu za opatření proti chřipce
Experti EU: Vakcína proti nové chřipce by mohla být do 8 až 12 týdnů
Rusko znovu zpřísnilo opatření proti novému typu chřipky
Turista se v Mexiku prasečí chřipkou nenakazil, potvrdily testy
Není strach z prasečí chřipky přehnaný? začínají se ptát Američané
Po návratu z Mexika je jeden turista na Bulovce, šest v karanténě
Nový virus chřipky dorazil do Asie, Čína ruší lety do Mexika
Německo hlásí první případ přenosu prasečí chřipky z člověka na člověka
Izrael prověřuje na prasečí chřipku křesťanské poutníky z Mexika
Evropa je podle expertů na hrozbu nového typu chřipky připravena
Prasečí chřipka proniká do dalších zemí, Česku se zatím nákaza vyhýbá
WHO zvýšila varování před novou chřipkou na druhý nejvyšší stupeň

Vědunka Lunardi, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme