Izrael se obává atentátu na papeže ze strany židovských extremistů

Izraelský bezpečnostní aparát považuje za největší nebezpečí během nadcházející papežovy návštěvy židovské extremisty. S odvoláním na zdroje z izraelských tajných služeb to píší londýnské Timesy. Papež, který nyní cestuje po Blízkém východě, přijede do Izraele zítra. Na jeho bezpečnost tam bude dohlížet 60 tisíc policistů a 20 tisíc tajných agentů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež Benedikt XVI.

Papež Benedikt XVI. | Foto: Jiří Hošek

Benedikt XVI. byl ještě jako 14letý Joseph Ratzinger v Německu povinně začleněn do Hitlerjugend a pak nastoupil i vojenský výcvik. Právě tato životní epizoda dnešního papeže by mohla podle činitelů tajné služby Šin bet vést židovské extremisty k pokusu o jeho zavraždění.

Sunday Times uvádí, že izraelská bezpečnost nevylučuje preventivní zadržení některých židovských radikálů. Bezpečnostní opatření zasáhnou i do papežova programu.

Svůj prosklený papamobil bude moci použít pouze na krátké trase v Nazaretu. Jinak se bude muset po Izraeli a v Jeruzalémě pohybovat ve standardním opancéřovaném autě.

Izrael a palestinská území navštíví papež Benedikt XVI. v rámci své osmidenní cesty po Blízkém východě, kterou zahájil v pátek v Jordánsku. Dnes sloužil velkou mši pod širým nebem v jordánském Ammánu. Na tamním stadionu ho uvítalo na 50 tisíc věřících.

Benedikt XVI. podpořil křesťanskou menšinu v biblické Svaté zemi, která je často obětí blízkovýchodních konfliktů. Křesťané tam tvoří malé menšiny a řada z nich utekla z oblastí poznamenaných politickými a náboženskými konflikty. Vláda v Jordánsku, kde je státním náboženstvím islám, dnes pro křesťany vyhlásila den volna.

Přečtěte si také:
Papež vyzval na hoře Nebo k usmíření mezi židy a křesťany
Papež zahájil ostře sledovanou cestu do Svaté země

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme