L. Jakl: Vlastní ratifikací Lisabonské smlouvy je prezidentův podpis

Teprve podpis Václava Klause pod Lisabonskou smlouvu je skutečnou ratifikací - tvrdí to prezidentův tajemník Ladislav Jakl. Parlament s ratifikací dokumentu pouze předběžně vyslovuje souhlas, řekl Jakl v České televizi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ladislav Jakl

Ladislav Jakl | Foto: Petra Čechová

"Není to tak, že prezident dělá nějaký formální podpis. Jeho podpis je tou vlastní ratifikací," řekl Jakl.

Prezident Klaus je ostrým kritikem Lisabonské smlouvy a není jasné, jestli ji podepíše. Obě parlamentní komory tento dokument už schválily - prezident dal ale najevo, že s rozhodnutím počká na to, jak dopadne avizovaná stížnost, se kterou se chtějí kvůli smlouvě někteří senátoři obrátit na Ústavní soud.

Prezident Václav Klaus je jednoznačným kritikem dokumentu: "Lisabonská smlouva je pro tuto chvíli mrtvá. Protože byla v jednom členském státě Evropské unie odmítnutá v referendu. Proto pro mne rozhodnutí o ratifikaci této smlouvy zatím není na pořadu dne."

Bývalý vicepremiér Alexandr Vondra je přesvědčen, že je povinností prezidenta Václava Klause Lisabonskou smlouvu podepsat. Prohlásil to ve čtvrtečním pořadu v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

"Přesně to vyplývá i ze slibu, který on dával, že bude dbát ústavnosti a zákonů této země. A kdo dává zákony? Dává je parlament, dávají je obě komory parlamentu. A pokud sněmovna a Senát vyslovily se smlouvou souhlas, tak budu očekávat, že prezident toto respektuje. Myslím, že politicky je to evidentní. Ale domnívám se dokonce, že i asi právníci se na tom shodnou, že by bylo naprosto bezprecedentní - zejména v případě mezinárodní smlouvy - kdyby prezident odmítl respektovat jednoznačnou vůli zákonodárných sborů," uvedl Vondra.

Lisabonská smlouva zahrnuje reformu institucí Evropské unie a má nahradit neschválenou euroústavu. Při hlasování v radě ministrů má být rozhodnutí přijato kvalifikovanou většinou, když s ním bude souhlasit 55 procent členských států, které budou představovat 65 procent obyvatel EU. K efektivnosti rozhodování unie má přispět rozšíření počtu oblastí, v kterých ke schválení stačí tato kvalifikovaná většina. Jednomyslnost zůstane v zahraniční politice, daních, sociální politice nebo u změn smluv. Evropská unie bude mít podle smlouvy jakéhosi zahraničního zástupce - diplomata. Počet europoslanců se má snížit na maximálně 751; z jedné země může být v parlamentu maximálně 96 a minimálně šest poslanců. A v neposlední řadě je ve smlouvě zmíněná i možnost vystoupit z Evropské unie.

Související příspěvky:
Senátoři schválili Lisabonskou smlouvu
D. Miliband pro Radiožurnál: V zájmu každé evropské země je přijetí Lisabonské smlouvy
Sněmovna schválila zavedení takzvaného vázaného mandátu vlády
Boj o Lisabonskou smlouvu se přesouvá do Senátu
Sněmovna schválila Lisabonskou smlouvu

Milan Kopp, Renáta Prátová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme