K Hubbleovu teleskopu poletí česká vlajka a Nerudovy básně

Do vesmíru dnes zamíří z floridského Mysu Canaveral americký raketoplán Atlantis. Počasí by mělo jeho startu přát. Je plánovaný na 20 hodinu středoevropského času. Sedmičlenná posádka bude opravovat Hubbleův teleskop. Chce dokončit opravy tohoto složitého astronomického zařízení a navíc ještě zlepšit jeho schopnosti. Na Zemi zůstane připravený druhý americký raketoplán Endeavour, který by v případě potřeby vystartoval na záchrannou misi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jak Hubbleův teleskop vidí Kohoutkovu mlhovinu

Jak Hubbleův teleskop vidí Kohoutkovu mlhovinu | Zdroj: ČTK

Jak dodává odborník na kosmonautiku Antonín Vítek, do vesmíru poletí i česká vlajka a české básně: "Astronaut Andrew Feustel, který je členem posádky, má manželku, která je po tatínkovi Indka, po mamince Češka. Vzhledem k těmto českým rodinným kořenům se zkontaktoval s příslušnými místy, konkrétně s ředitelem Astronomického ústavu v Ondřejově. Ten navrhl, že by bylo na místě vzít s sebou jeden výtisk Písní kosmických od Jana Nerudy."

Američtí astronauti plánují opravovat Hubbleův teleskop 11 dní. Na oběžné dráze kolem Země uskuteční pět výstupů do volného kosmického prostoru. Pokud se astronautům podaří provést všechny plánované opravy a úpravy, měla by se životnost Hubbleova teleskopu prodloužit do roku 2014. Měl by se také stát devadesátkrát výkonnější než roce 1990, kdy byl dopravený na oběžnou dráhu.

Odborník na kosmonautiku Antonín Vítek byl hostem Ranního interview Radiožurnálu. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Tématu jsme se věnovali v podvečerním Radiofóru. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ!

Přečtěte si také:
Start raketoplánu k Hubbleovu teleskopu
Z Floridy úspěšně odstartoval raketoplán Discovery
ESA hodlá kontrolovat vesmírný odpad
Poprvé v historii se srazily dvě velké družice
Rozhodněte o Hubblově dalekohledu!

Jste hrdí na to, že americký astronaut Andrew Feustel s sebou do vesmíru bere českou vlajku a Nerudovy Písně kosmické? Hlasujte v naší anketě!

Nikola Bojčev, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme