Íránský soud nařídil propuštění novinářky Sáberíové

Americko-íránská novinářka Roxana Sáberíová je zase na svobodě. Oznámila to íránská justice. Odvolací soud v Teheránu jí zrušil původní trest osmiletého vězení za špionáž. Změnu oznámil advokát dvaatřicetileté Sáberíové s tím, že nový trest zní: dva roky podmíněně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roxana Sáberíová

Roxana Sáberíová | Zdroj: ČTK

Kromě toho nesmí Sáberíová v Íránu pět let vykonávat novinářskou práci, může prý ale ze země kdykoli odjet.

Za bývalou Miss Severní Dakoty se přimlouval americký prezident Barack Obama. Ministryně zahraničí Hillary Clintonová popírala, že by Sáberíová pracovala pro americkou špionáž, jak tvrdil původní dubnový rozsudek.

V neděli se k odvolacímu řízení v Teheránu sešli tři soudci, kteří věděli i to, co od nich očekává vedení země. Jak šéfové justice, tak prezident Mahmúd Ahmadínežád slíbili, že se Sáberíové i za zavřenými dveřmi dostane spravedlivého přezkoumání jejího případu.

Přečtěte si také:
Případ Saberiové podruhé
Zahraniční periodika o kauze novinářky Saberiové
Íránsko-americká novinářka obviněna ze špionáže

Martin Hromádka, Břetislav Tureček, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme