Policie: Průmyslový palác vzplál od elektrického vařiče, viník je neznámý

Příčinou loňského požáru levého křídla Průmyslového paláce na pražském Výstavišti byl zapnutý plotýnkový vařič. Potvrdilo to policejní vyšetřování. Podle kriminalistů šlo pravděpodobně o trestný čin, nepodařilo se ale najít konkrétního viníka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Požár Průmyslového paláce

Požár Průmyslového paláce | Foto: www.praha7.cz

Oheň vzplanul krátce loni 16. října v době konání veletrhu zubařské techniky Pragodent. Vyšetřovatel Ladislav Čadský dnes novinářům řekl, že ke vzniku požáru přispěla souhra několika okolností. Vařič pravděpodobně nevědomky zapnuli řemeslníci, kteří večer po uzavření výstavy opravovali jeden ze stánků. Hostesky na něj navíc odkládaly ubrousky a papírové kelímky.

"Zjistili jsme, že mimo elektrických lednic byl napojen na noční proud i elektrický dvouvařič, který způsobil zapálení odložených věcí na plotýnkách a tím vznik požáru. Dva pracovníci, kteří tam opravovali schody, museli sejít do kuchyňky pro věci, pohybovali se tam ve tmě, museli zavadit o knoflíky zmíněného vařiče a uvést ho do činnosti, aniž by si to uvědomili," uvedl Čadský.

Podle policistů se požár následně rychle rozšířil na další stánky a dřevěnou konstrukci stropu levého křídla paláce. Stánek byl totiž patrový. "Protože se nepodařilo prokázat konkrétné osobu, která vařič uvedla do činnosti, jakož i konkrétní osobu, která papírové kelímky a ubrousky odložila na vařič, musel jsem tedy přistoupit k odložení případu," doplnil Čadský. Rozhodnutí však podle něj nemusí být konečné, pokud by vyšly najevo nové skutečnosti, mohl by se případ začít znovu šetřit.

Vyšetřovatelé dnes také zdůraznili, že pátrání jednoznačně vyloučilo spekulaci o cílené pomstě rodině Kočkových. "Samozřejmě tyto informace ze začátku byly. My jsme nezjistili žádné okolnosti v tomto směru, navíc firma prostor, kterou Kočkovi mají, tak vůbec není mezi poškozenými. Měli tam malý prostor v zadní části, kde byly košťata a lopaty, takže se ke škodě ani nehlásili," podotkl kriminalista. Škodu pro vystavovatele odhadla policie na 240 milionů korun, stavební část škody ještě není určená.

O požáru Průmyslového paláce si přečtěte také:
Hlavní město Praha chce samo obnovit vyhořelý Průmyslový palác
Pražští radní rozhodnou o rekonstrukci Průmyslového paláce
Osudy Průmyslového paláce v Praze 7
Požár Průmyslového paláce - 17.10.
Pro obnovu Průmyslového paláce bude rozhodující statický stav
Požár zničil levé křídlo Průmyslového paláce na pražském Výstavišti

Martin Hromádka, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme