Zeman chystá kvůli kůrovci na Šumavě trestní oznámení na Bursíka

Do sporů kolem šumavského národního parku se vložil expremiér Miloš Zeman. Spolu se členy Sdružení přátel Miloše Zemana a občanským sdružení Zachraňme Šumavu požaduje zrušení parku, zároveň podává dvě trestní oznámení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman

Miloš Zeman | Zdroj: ČTK

Hlavní roli ve sporu kolem jihočeské části Šumavy hraje kůrovec, který napadl tamní lesy po dvou orkánech ve velkém. Bývalý premiér Miloš Zeman navrhuje Národní park Šumava zrušit.

"Vojenské lesy, které by šumavské lesy převzaly a které již dnes hospodaří bezkůrovcovým systémem, by byly daleko lepším hospodářem než podle mého názoru doslova zločinné vedení šumavského národního parku, kryto ministerstvem životního prostředí," uvedl Zeman.

Ministerstvo životního prostředí bojovalo v parku proti kůrovci jinak než v hospodářských lesích - především s využitím takzvaných lapáků a lapačů. Zeman a spol. to ale považují za nedostačující a protiprávní. Prosazují stromy podkácet, odkornit a z napadené oblasti odvézt.

Právník Miroslav Kříženecký dokonce počítá s tím, že jeho služeb využijí tamní obyvatelé a budou žalovat stát. "Děsím se chvíle, kdy začnou žaloby na český stát obyvatel Šumavy, že tato rozhodnutí jim způsobují nesnesitelné životní podmínky," řekl Kříženecký.

Kvůli údajně špatnému zásahu proti kůrovci už podal Miloš Zeman trestní oznámení na exministra životního prostředí Martina Bursíka a ředitele šumavského národního parku Františka Krejčího. Mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar Radiožurnálu řekl, že úřad za Krejčím stojí a zrušení Národního parku Šumava nepřipustí. "Ministerstvo životního prostředí skutečně neplánuje ani nesouhlasí se zrušením největšího národního parku v České republice," potvrdil Kašpar.

Bursík trvá na tom, že jeho rozhodnutí bylo v souladu se zákonem. Podle exministra "odumřelo" za Zemanovy vlády na Šumavě 600 hektarů lesa a za premiéra Václava Klause 900 hektarů lesa. "Z těch 900 hektarů už 800 se vrátilo zpět z kolonky odumřelý les do lesa, který je vykazován jako les, který je zdravý. Les je dynamický ekosystém," podotkl Bursík.

Za působení Martina Bursíka na ministerstvu životního prostředí zasáhly Šumavu dva orkány - Kyrill a Ema, poté kůrovec narušil 400 hektarů lesa. Nový ministr životního prostředí Ladislav Miko bude o Šumavě mluvit s premiérem, ministry, hejtmany Jihočeského a Plzeňského kraje i zástupci obcí.

Přečtěte si také:
Vichřice Emma poničila ve státních lesích třetinu toho, co Kyrill
Vláda vyhlásila kvůli kalamitě v lesích nouzový stav
Šumavě hrozí kůrovec
Hospodaření s lesy v národním parku Šumava

Martin Hromádka, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme