Vatikán se ostře ohradil proti kritikům papeže v Jeruzalémě

Návštěva papeže v Izraeli dostává vyhrocenou podobu. Vatikán se ohradil proti kritice, které Benedikt XVI. čelí v izraelském tisku a od některých rabínů. Nelíbí se jim, že nevyjádřil lítost nad oběťmi holocaustu a že nekritizuje křesťanský antisemitismus.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

papež Benedikt XVI. v Jeruzalémě

papež Benedikt XVI. v Jeruzalémě | Zdroj: ČTK

Třeba významný rabín Meir Lau si všiml, že papež při návštěvě památníku holocaustu mluvil o "milionech" obětí a nikoli o "šesti milionech", hovořil o "zabíjení" Židů a nikoli o jejich "vyvražďování". Navíc německý klerik výslovně neřekl, že za holocaustem stáli Němci.

Vatikánský mluvčí Federico Lombardi ale tvrdí, že kritici byli na papeže připraveni, ještě než projev zazněl. Připomněl, že o šest milionech obětí papež mluvil hned po příletu do Izraele a že o původcích holocaustu i o boji proti antisemitismu se vyslovil už mnohokrát v minulosti.

Lombardi také prohlásil, že papež nikdy nebyl v Hitlerjugend, ale byl jen jako mladík nedobrovolně odveden do Wehrmachtu.

O blízkovýchodní cestě papeže si přečtěte také:
Papež předčasně odešel ze setkání s muslimy a židy v Jeruzalémě
Papež Benedikt XVI. zahájil pětidenní návštěvu Izraele
Izrael se obává atentátu na papeže ze strany židovských extremistů
Papež vyzval na hoře Nebo k usmíření mezi židy a křesťany
Papež zahájil ostře sledovanou cestu do Svaté země

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme