Novinářka odsouzená v Teheránu za špionáž měla u sebe tajné íránské dokumenty

Americko-íránská novinářka Roxana Saberiová, kterou původně íránská justice odsoudila za špionáž pro Spojené státy, u sebe měla tajné íránské dokumenty vojenského charakteru. Přiznali to v íránských médiích její právníci. Saberiová v dubnu dostala trest osmi let vězení. V pondělí ji ale odvolací soud propustil z vězení, protože rozsudek změnil na podmínku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roxana Sáberíová

Roxana Sáberíová | Zdroj: ČTK

Americká vláda i novinářské profesní organizace vyzývaly k propuštění Saberiové s tím, že se žádné špionáže nedopustila. Její zatčení bylo vysvětlováno jako další příklad zvůle íránského režimu - zejména proto, že původní obvinění se týkalo pouze ilegálního nakupování alkoholu.

Teď ale právníci Saberiová veřejně připustili, za co byla původně odsouzena - měla u sebe tajné íránské dokumenty o americké invazi do Iráku. Dostala se k nim při překládání pro íránské instituce a údajně ze zvědavosti si je okopírovala. Nikomu dalšímu je prý ale nepředala.

Přečtěte si také:
Íránský soud nařídil propuštění novinářky Sáberíové
Případ Saberiové podruhé
Zahraniční periodika o kauze novinářky Saberiové
Íránsko-americká novinářka obviněna ze špionáže

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme