Intel dostal rekordní pokutu

Pokuta ve výši 28 miliard korun. Takový trest stihl výrobce počítačových čipů Intel. Rekordní pokutu mu udělila Evropská komise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurobankovky

Eurobankovky | Foto: Jan Rosenauer

Intel podle Komise porušoval pravidla konkurence na jednotném evropském trhu. Výrobcům počítačů poskytoval slevy za to, když omezovali používání čipů od konkurence.

Podle Komise Intel porušoval pravidla jednotného evropského trhu. Intel výrobcům počítačů poskytoval slevy za to, když omezovali používání čipů od konkurence. Komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová prohlásila, že tím firma poškodila milióny evropských spotřebitelů: "Intel zneužil své dominantní postavení na trhu. Používal nezákonné konkurenční praktiky, aby vytlačil svého jediného konkurenta."

Komise Intelu vyměřila pokutu ve výši jedné miliardy 60 milionů eur. To je v přepočtu asi 28 miliard korun. Jedná se o zdaleka nejvyšší pokutu, jakou Komise kdy udělila. Intel se podle svého prohlášení proti sankci odvolá k Evropskému soudu první instance.

Milan Kopp, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme