ČSSD zveřejnila 27 doporučení pro vládu Jana Fischera

Sociální demokracie zveřejnila 27 bodů, na jejichž základě je připravena podpořit přechodný kabinet Jana Fischera. Kdyby podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka nová vláda dokument odmítla jako celek, důvěru sociálních demokratů by podle Paroubka nedostala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek | Foto: Dana Josefová | Zdroj: Český rozhlas

Šéf Lidového domu nicméně současně dodal, že nehodlá bazírovat na jednotlivostech. Úřednická vláda by se podle něj měla teď zaměřit na rozpočet, řešení ekonomické krize a české předsednictví. Po dobu svého působení by neměla dělat žádná závažná rozhodnutí.

"Nečekáme od této úřednické vlády žádná velká politická rozhodnutí, protože s tím jak odešla Topolánkova vláda, s tím jak by se tady v Poslanecké sněmovně nepodařilo stávající struktuře poslanců vytvořit většinovou politickou vládu, tak si myslíme, že je potřeba počkat s velkými rozhodnutími až na vládu, která bude mít mandát vzešlý z předčasných voleb."

Jan Fischer Radiožurnálu potvrdil, že se bude podmínkami zabývat: "Beru to jako soubor doporučení, nezbývá nic jiného než se tím seriózně zabývat a zaujmout k tomu stanovisko." Místopředseda ODS Petr Gandalovič vidí za podmínkami sociální demokracie předvolební rétoriku. Připouští ale, že zásadní politická rozhodnutí jako je například rozhodování o novém eurokomisaři, by vláda dělat neměla.

Mezitím další krok k předčasným volbám na začátku října udělala Poslanecká sněmovna sněmovna. Schválila návrh ústavního zákona, kterým si zkracuje své funkční období. Zákon teď dostane k posouzení Senát. Jednorázový ústavní zákon, který kritizovali hlavně politici KDU-ČSL, podpořilo 172 ze 189 přítomných poslanců. Vedení lidovců ráno nedoporučilo poslancům KDU-ČSL normu podpořit, čtyři poslanci včetně předsedy klubu Pavla Severy a exministra financí Miroslava Kalouska to ale nerespektovali.

Přečtěte si také:
Překlenovací kabinet Jana Fischera začal úřadovat
Česko má novou vládu
Nová vláda je kompletní, na financích přece jen Janota
Fischer svým návrhem na složení vlády rozladil šéfy stran
Prezident V. Klaus jmenoval J. Fischera premiérem

Milan Kopp, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme