Odboráři očekávají na sobotní demonstraci v Praze až 25 tisíc lidí

Do třídenních evropských protestů odborářů se zapojí i Česko. Protest proti možnému zneužití krize proti zaměstnancům se odehraje v sobotu odpoledne na pražském Hradčanském náměstí. České odboráře by měli podpořit jejich kolegové z dalších jedenácti evropských zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstranti

Demonstranti | Foto: Jan Rosenauer

Podle místopředsedy Českomoravské konfederace odborových svazů by se protestu mohlo účastnit až 25.000 lidí, z toho 4000 ze zahraničí. "Odhady jsou jedna věc a realita druhá, my bychom byli rádi, kdyby náměstí bylo plné," řekl Zavadil.

Odbory chtějí protestem upozornit na to, aby současná krize nebyla zneužitá proti zaměstnancům. Jako opatření proti krizi navrhují vyšší kontrolu daňových úniků a urychlení veřejných investic do budování infrastruktury, situaci by podle Zavadila zlepšilo i krátkodobé zvýšení podpory v nezaměstnanosti.

V této souvislosti odboráři kritizují také připravenou důchodovou reformu a návrh novely zákoníku práce z pera bývalého ministra Petra Nečase. Ten uvolňuje pravidla pracovněprávních vztahů. Podle Nečasova nástupce ve funkci ministra práce a sociálních věcí Petra Šimerky ale předlohu čekají změny.

"Pokud předložím návrh novely zákoníku práce, tak to bude v minimalistické podobě, v takové, která reaguje na nález Ústavního soudu z loňského roku, což udělat musí každý ministr a každá vláda. Já si myslím, že tam může dojít ke konsenzu, v každém případě bude návrh projednáván se sociálními partnery," uvedl Šimerka. Bývalý ministr Nečas již dříve řekl, že demonstraci považuje za snahu zpolitizovaných odborů pomoci volební kampani sociální demokracie.

Sobotní demonstrace v Praze by měla trvat zhruba hodinu. Kromě českého hlavního města se hlavní demonstrace od čtvrtka konají v Madridu, Bruselu a Berlíně. Evropští odboráři očekávají, že do ulic čtyř metropolí vyjde 150.000 až 200.000 lidí. Další, avšak už výrazně menší akce se uskuteční i v Lucemburku, Bukurešti a Birminghamu.

Přečtěte si také:
Odbory svolávají na květen demonstraci kvůli dopadům hospodářské krize
Odbory vypracovaly návrh na řešení dopadů ekonomické krize v Česku
Ústavní soud změnou zákoníku práce omezil pravomoc odborů
Novela zákoníku práce prošla v prvním čtení sněmovnou
Zákoník práce čekají změny
Sporná ustanovení zákoníku práce posoudí Ústavní soud

Martin Hromádka, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme