Klaus navrhl, aby červnový summit EU řídil premiér Fischer

Klíčový červnový summit Evropské unie v Bruselu by měl podle prezidenta Václava Klause řídit premiér Jan Fischer. Jak uvedl mluvčí Hradu Radim Ochvat, prezident má k předsedovi vlády plnou důvěru a nepochybuje o tom, že tuto roli s úspěchem a přehledem zvládne.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

J. Kohout, V. Klaus, J. Fischer

J. Kohout, V. Klaus, J. Fischer | Zdroj: ČTK

Klaus se dnes na Pražském hradě setkal s Fischerem a ministrem zahraničí Janem Kohoutem. Jednali nejen o řízení summitu Evropské unie, ale i o prioritách zahraniční politiky.

Dosud nebylo jasné, kdo bude summit řídit, zda Fischer, či Klaus, případně zda na tuto akci pojedou oba. Premiér Fischer po dnešní schůzce prostřednictvím mluvčího Romana Proroka uvedl, že postoj prezidenta vítá. "Je konzistentní s mým otevřeně deklarovaným přístupem," vzkázal.

S Klausovým řešením souhlasí senátor za ODS a bývalý vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. "Je to přece jenom exekutivní záležitost a bylo by bláhové si myslet, že je to jenom nějaká reprezentační funkce, že dotyčný český funkcionář tam přijede a všechno půjde jako po másle. Některé věci jsou tam složité," připomněl Vondra.

Návrh prezidenta přivítal také europoslanec za ČSSD Richard Falbr. "Na summitu se má mimo jiné jednat o tom, co nabídnout Irům, aby opakovali referendum (o Lisabonské smlouvě). Nedovedu si představit, jak Klaus přesvědčuje Iry, aby opakovali referendum. Klaus nemá vůbec žádnou autoritu. Není důvod pochybovat o tom, že se premiér toho úkolu zhostí velmi dobře, rozhodně lépe, než by to udělal prezident Klaus," uvedl Falbr.

Lisabonská smlouva, jejímž velkým odpůrcem je právě Klaus, má být jedním z hlavním témat červnové vrcholné schůzky. Prezident váhá s podpisem dokumentu o reformě EU i poté, co jej schválil český parlament. Podle svých slov čeká na podání ústavní stížnosti, kterou chystá skupina senátorů, a na následné stanovisko českého Ústavního soudu.

Jana Zemanová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme