Odbory: Sobotní protest není namířený proti nové vládě

Předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů a senátora za ČSSD Milana Štěcha přijal premiér Jan Fischer. Jedním z témat rozhovoru byla i sobotní chystaná demonstrace. Na Hradčanském náměstí by měly protestovat desetitisíce lidí. Odboráři tak chtějí upozornit na dopady hospodářské krize a na její údajné zneužívání na úkor zaměstnanců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům odborových svazů

Dům odborových svazů | Foto: ČMKOS

V Česku se podle nich rychle množí případy, kdy i ziskové firmy zneužívají krizi ve svůj prospěch a chystají se masivně propouštět zaměstnance nebo snižovat platy.

Odboráři ujistili premiéra Jana Fischera, že sobotní demonstrace nebude namířená proti současné vládě. "Ujistil jsem, že ta demonstrace není proti činnosti současné vlády, že není ani proti jejímu složení," řekl Štěch. "Naše výhrady budou k chování předchozí vlády. K některým návrhům, které se týkaly zákoníku práce a důchodové reformy."

Odbory jako opatření proti krizi navrhují vyšší kontrolu daňových úniků a urychlení veřejných investic do budování infrastruktury, situaci by podle nich zlepšilo i krátkodobé zvýšení podpory v nezaměstnanosti.

V této souvislosti odboráři kritizují také připravenou důchodovou reformu a návrh novely zákoníku práce z pera bývalého ministra Petra Nečase. Ten uvolňuje pravidla pracovněprávních vztahů. Podle Nečasova nástupce ve funkci ministra práce a sociálních věcí Petra Šimerky ale předlohu čekají změny.

Sobotní demonstrace v Praze by měla trvat zhruba hodinu. Kromě českého hlavního města se hlavní demonstrace od čtvrtka konají v Madridu, Bruselu a Berlíně. Evropští odboráři očekávají, že do ulic čtyř metropolí vyjde 150.000 až 200.000 lidí. Další, avšak už výrazně menší akce se uskuteční i v Lucemburku, Bukurešti a Birminghamu.

Přečtěte si také:
Odboráři očekávají na sobotní demonstraci v Praze až 25 tisíc lidí
Odbory svolávají na květen demonstraci kvůli dopadům hospodářské krize
Odbory vypracovaly návrh na řešení dopadů ekonomické krize v Česku
Ústavní soud změnou zákoníku práce omezil pravomoc odborů
Novela zákoníku práce prošla v prvním čtení sněmovnou
Zákoník práce čekají změny
Sporná ustanovení zákoníku práce posoudí Ústavní soud

Milan Kopp, Šárka Slezáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme