Někteří senátoři mají výhrady vůči zákonu o rozpuštění sněmovny

28. května by měl rozhodnout o zkrácení funkčního období sněmovny Senát. Tím by i horní komora otevřela cestu k předčasným volbám letos v říjnu. Ne všichni senátoři ale podporují cestu k volbám tak, jak ji schválila sněmovna. Místo jednorázového ústavního zákona by totiž preferovali změnu platnou i do budoucna. A tu by měl zajistit senátní návrh na rozpuštění sněmovny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senát

Senát | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Nad návrhem této ústavní normy se sešla ústavní komise Senátu a její členové neskrývali své výhrady vůči navrhovanému jednorázovému řešení. Preferovali by spíše trvalejší změnu pravidel pro rozpuštění Poslanecké sněmovny přímo v ústavě. Proti zákonu je rozhodnutá hlasovat například senátorka Soňa Paukrtová.

"My nemáme schvalovat ústavní zákon, který jde mimo dikci ústavy. Ústava předpokládá způsob rozpuštění Poslanecké sněmovny a v Poslanecké sněmovně leží senátní návrh, který zjednodušuje rozpuštění Poslanecké sněmovny. A za této situace můj názor je takový, že my máme ctít ústavu a Senát je garantem ústavy. Já budu zcela určitě hlasovat proti takovémuto řešení, protože se z politické krize dělá i krize ústavní, a to je jistě špatně," říká senátorka.

Paukrtová by přivítala schválení senátního návrhu na rozpuštění sněmovny, případně jeho obměnu. Dokázala by si představit i to, že by úřednická vláda Jana Fischera vládla až do řádných voleb.

Proti přijetí normy je také místopředseda Senátu Petr Pithart: "Budu odkazovat na naši zkušenost před 11 lety. A hlavně budu odkazovat na to, že čím chceme doplnit ústavu, to už dvakrát prošlo Senátem. Bylo to roce 2001 jako součást většího celku. A pak jsme to vyňali ještě jednou v roce 2005. My přece musíme stát za svým dílem - jsme to odhlasovali zdrcující většinou. I na to budu apelovat."

Se zvoleným řešením vládní krize nesouhlasí ani někteří další senátoři. Potvrdila to i šéfka ústavní komise, sociální demokratka Jiřina Rippelová. Sama zatím není rozhodnutá, jak bude za dva týdny hlasovat.

"Myslím si, že ta situace, jak ji v Senátu vnímám, není zcela úplně jednoznačná. A nemyslím si, že pokud ten zákon v Senátu projde, že projde tak hladce, jako prošel v Poslanecké sněmovně," uvedla Jiřina Rippelová. Podle ní se měla změna ústavy udělat už po roce 1998, kdy se k předčasným volbám dospělo úplně stejným způsobem, jak se o to sněmovna snaží dnes.

Jak bude o zákonu hlasovat, zatím neví ani senátor za Občanskou demokratickou stranu Tomáš Kladívko. Připouští ale, že cesta senátního návrhu, který by platil i do budoucna, by byla čistší.

Zkrácení funkčního období Poslanecké sněmovny jako cestu k předčasným volbám od počátku kritizuje KDU-ČSL. Skupina lidoveckých senátorů dokonce zvažuje, že na normu podá ústavní stížnost.

O vládní krizi si můžete také přečíst:
Sněmovna otevřela cestu k předčasným volbám
ČSSD zveřejnila 27 doporučení pro vládu Jana Fischera
Překlenovací kabinet Jana Fischera začal úřadovat
Česko má novou vládu
Nová vláda je kompletní, na financích přece jen Janota
Fischer svým návrhem na složení vlády rozladil šéfy stran
Prezident V. Klaus jmenoval J. Fischera premiérem

Marika Táborská, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme