Ahmadínežád čelí obvinění, že si kupuje íránské voliče rozdáváním brambor

V Íránu naplno běží předvolební kampaň. Voliči budou za čtyři týdny rozhodovat, zda u moci zůstane prezident Mahmúd Ahmadínežád, nebo ho nahradí některý z jeho protikandidátů. Prezident je podle íránské ústavy zároveň šéfem vlády a občané ho volí přímo. Tématem číslo jedna jsou teď brambory.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mahmúd Ahmadínedžád

Mahmúd Ahmadínedžád | Foto: OSN

Vláda oznámila, že se chystá šest televizních debat, aby Íránci měli lepší představu o politice jednotlivých kandidátů. V tuto chvíli se ale debaty točí hlavně kolem brambor.

Prezident Ahmadínežád totiž čelí obvinění svých protikandidátů, že zneužívá svého postavení v čele současné vlády rozdává jich obrovské množství mezi lidi. Dvacetikilové pytle jsou k dispozici za pár korun anebo úplně zadarmo. Rozdávají se v nemocnicích, univerzitách i v mešitách.

Vláda se ale hájí, že brambor je nadúroda a než je nechat shnít, je lepší je lidem rozdat. Politický rozměr této distribuce ale rozhodně odmítá.

Přečtěte si také:
Íránský prezident označil Izrael za zemi s rasistickou vládou
Ahmadínežád se chce znovu ucházet o funkci íránského prezidenta
Izraelský ministr pohrozil únosem íránského prezidenta Ahmadínežáda
Ahmadínežád vyzval Západ, aby přispěl k zániku Izraele
Ahmadínežád vítá návrhy na řešení krize, znovu se dotkl holokaustu

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme