Poslanci odhlasovali šrotovné a další protikrizové návrhy

Poslanecká sněmovna přijala protikrizová opatření, na kterých se dohodla předcházející vláda premiéra Mirka Topolánka (ODS) s Českou stranou sociálně demokratickou. Sociální demokraté si v nich prosadili například šrotovné, vláda zase mimo jiné dočasné slevy na sociálním pojištění pro zaměstnavatele. Počítá se také s prodloužením doby podpory v nezaměstnanosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

šrotovné

šrotovné | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Šrotovné ve výši třicet tisíc korun se bude vyplácet při nákupu nového automobilu s cenou do půl milionu korun výměnou za zlikvidování starého vozu. O peníze budou moct žádat pouze jednotlivci, nikoli firmy a podnikatelé.

O šrotovném mluvil host dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu, ministr dopravy Gustáv Slamečka. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Poslanci schválením vládní protikrizové novely daní z příjmů povolili i zrychlení odpisů firemního majetku. Pokud ji schválí Senát, firmy si budou moct například automobily odepisovat místo současných pěti let pouze dva roky.

Schválený návrh také zvyšuje o padesát korun měsíčně i přídavky na děti a daňovou slevu na dítě. Exministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) není těmito návrhy ČSSD nadšený, ale respektuje prý dohodu mezi bývalou koalicí a sociálními demokraty.

"Návrhy, které vyžadovaly legislativní změnu, byly dohodnuté mezi vládou a opozicí. Dohoda byla dodržena. Je to spíš pozitivní zpráva, i když nad některými návrhy samozřejmě skřípu zuby. Ale dohoda je dohoda."

Všechny zákony, které by měly pomoci řešit dopady krize, teď posoudí Senát. Podle nového ministra financí Eduarda Janoty přinesou největší protikrizový efekt vládní návrhy.

"Jsou to zrychlené dopisy, je to sleva na pojistném, už předtím se schválilo snížení daně z přidané hodnoty. A hlavně jsou to normy, které ještě vůbec nebyly předmětem legislativního procesu a které by měly rozhýbat podnikání. To jsou garance za vývozní, provozní a investiční úvěry prostřednictvím Českomoravské záruční banky, respektive České exportní banky."

A novela insolvenčního zákona, kterou dnes schválila Poslanecká sněmovna, umožní, že skláři ze skupiny Bohemia Crystalex Trading zřejmě dostanou zpětně část svých měsíčních platů.

Přečtěte si také:
Česká ekonomika hlásí největší propad v novodobé historii
Tripartita považuje za prioritní udržení zaměstnanosti
Odbory: Sobotní protest není namířený proti nové vládě
Nezaměstnanost stále roste, průmysl i stavebnictví ale zmírňují propad
Česko i celá Evropská unie letos zaznamenají hluboký hospodářský pokles

Veronika Malá, Věra Pfeifferová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme