V Bruselu demonstrovaly desítky tisíc odborářů kvůli hospodářské krizi

Několik desítek tisíc demonstrantů z různých zemí i odborových svazů pochodovalo dnes odpoledne Bruselem. Šlo o další ze série demonstrací proti krokům evropských vlád při zvládání hospodářské krize. Demonstranti žádali větší regulaci ekonomiky a více sociálních jistot. Předešlý den se demonstrovalo v Madridu, dnes tedy v sídelním městě evropských institucí. Zítra se vlna demonstrací přelije do Berlína a do Prahy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace odborářů v Bruselu

Demonstrace odborářů v Bruselu | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

S Internacionálou na rtech, vlajkami odborových centrál z různých zemí a s transparenty požadujícími vytvoření "sociální Evropy" prošli demonstranti od severu na jih Bruselem. Demonstrovali nejen Belgičané, ale hlavně Francouzi. Přijely i skupiny odborářů z Německa nebo třeba i Dánska. Sami organizátoři odhadovali počet účastníků demonstrace na 40 až 60 tisíc.

Oslovení soudruzi a soudružky létalo v projevech předáků odborových centrál vzduchem ve vlámštině i francouzštině. Z tribuny lamentovali na špatné vlády, které podporují krachující banky, ale nezachraňují potápějící se podniky a nebrání pracovní místa. Soudruzi i soudružky pod tribunou řečníkům tleskali a souhlasně skandovali hesla o sociální Evropě a o zradě kapitalismu.

Průvod táhl od Severního k Jižnímu nádraží. Života v historickém centru Bruselu se prakticky nedotkl. Cestující v městské dopravě si ale rozhodně všimli toho, že se na povrchu děje něco neobvyklého. Pracovníci městského dopravního podniku totiž využili příležitosti a vstoupili do stávky. Intervaly metra i tramvají se výrazně prodloužily.

Při pochodu městem házeli demonstranti dělbuchy a skandovali hesla. K ojedinělému incidentu došlo u budovy burzy cenných papírů, kdy několik demonstrantů házelo na její fasádu vajíčka. Demonstraci v cíli protestního pochodu rychle ukončil prudký déšť.

Proč vlastně odboráři, ať už z levicových, křesťanských, nebo liberálních centrál do Bruselu přijeli protestovat? Pan Jean Luc z kovozpracující továrny v jihobelgickém Charleroi měl celkem jasno: "Je to kvůli mzdám, které jsou příliš nízké. Práce mne baví, ale vstávat každý den jen proto, abych domů přinesl tisíc eur, to je skandální. Jsme tu tedy pro to, abychom dostali vyšší mzdy."

To si mohli myslet sami odboráři, ale jejich předáci chtěli demonstrací dát najevo jakési vyšší cíle. "Tento rok jsou před námi volby do Evropského parlamentu. Chceme dát politikům jasný signál, že není možné pokračovat směrem k pošlapávání sociálních práv. Není možné jít dál bez větší regulace trhu," uvedl generální tajemník belgických liberálních odborů Bernard Noel a pokračoval: "Jsme určitě pro tržní ekonomiku. Ale když pro ni neexistují mantinely, vidíte, co se potom děje. A to, čeho jsme teď svědky, je absolutně strašné."

Pan Eric ze Strany socialistické levice má dokonce recept, jak se s krizí vyrovnat. Plán nazval "demokratickým socialismem": "Znárodnit klíčová odvětví průmyslu. Jako třeba banky nebo hutě a tak podobně."

Pavel Novák, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme