Putin: Ruský plynovod South Stream nebude konkurencí projektu Nabucco

Moskva podle premiéra Vladimira Putina nebude bránit v realizaci energetických projektů, které mají být alternativou k ruskému plynovodu South Stream. Putin to prohlásil v černomořském letovisku Soči, kde se setkal s italským premiérem Silviem Berlusconim.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

potrubí, plynovod

potrubí, plynovod | Foto: Archiv ČRo

Ruská energetická firma Gazprom za přítomnosti obou státníků podepsala s italskou společností Eni dohodu o dvojnásobném zvýšení přepravní kapacity plánovaného plynovodu South Stream. Gazprom zároveň podepsal i smlouvy o výstavbě plynovodu s dalšími evropskými zeměmi - Bulharskem, Řeckem a Srbskem.

Projekt South Stream počítá s dopravou plynu do Evropy pod Černým mořem a je konkurentem plánovaného evropského plynovodu Nabucco, který má přivádět do Unie surovinu ze střední Asie a snížit tak energetickou závislost zemí sedmadvacítky na Rusku.

Vladimir Putin v narážce na unijní projekt prohlásil, že Rusko žádným alternativám ke svému plynovodu bránit nebude. Ti, kdo se plánů na výstavbu Nabucca účastní, by se ale podle něj měly zamyslet nad jejich účelností.

Přečtěte si také:
Výstavba plynovodu Nabucco vypadá pravděpodobněji
Dohoda o výstavbě plynovodu Nabucco má být podepsána do konce června
Německo: Plynovod Nabucco Evropě nestačí, EU musí podpořit i další projekty
Evropská unie by měla přispět na projekt plynovodu Nabucco

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme