Egypt chce, aby Obama oslovil muslimský svět z mešity al-Azhar

Egypťané doufají, že americký prezident Barack Obama osloví muslimský svět z jejich slavné mešity al-Azhar postavené v 10. století. Obama naplánoval dlouho očekávaný projev na čtvrtý červen, a to právě v Egyptě. Kde konkrétně vystoupí, ale zatím není jisté.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Architektura al-Azharu je úchvatná

Architektura al-Azharu je úchvatná | Foto: Břetislav Tureček

Káhirská mešita al-Azhar v sobě zahrnuje i jednu z nejstarších univerzit celého světa. Podle egyptských představitelů by právě tato sunnitská instituce byla nejvhodnější, protože má velkou prestiž mezi všemi vyznavači islámu.

Mešita al-Azhar figuruje mezi třemi objekty, které už předběžně schválily i americké tajné služby. Z hlediska Obamovy bezpečnosti se už řeší i takové detaily, jako co udělat se stovkami párů bot, které by prominentní hosté museli nechat přede dveřmi. Byly by prý totiž optimálním místem pro ukrytí bomby.

Přečtěte si také:
Al-Azhar - druhá nejstarší univerzita světa
Dívka z Prahy se rozhodla vnořit do tajů islámu

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme