Antifašisté vystoupili proti Dělnické straně

Mimoparlamentní Dělnická strana uspořádala dnes mítink ve Znojmě, pokusili se ho znemožnit odpůrci této extremistické politické síly. Antifašistů z hnutí Antifa bylo několik set, příznivců ultrapravicové Dělnické strany jen asi padesát. Policie na znojemském Masarykově náměstí ale nepustila antifašisty na místo srazu pravicových extrémistů. K násilnému střetu tak nedošlo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpůrci extremistické Dělnické strany II..

Odpůrci extremistické Dělnické strany II.. | Zdroj: ČTK

Extremistická Dělnická strana je v posledních dnech a týdnech velmi aktivní v pořádání různých mítinků a pochodů v různých městech České republiky. V paměti je nedávný průvod severočeským Janovem, stejně jako neúspěšný pokus Dělnickou stranu zrušit.

Také nová vláda premiéra Jana Fischera podá další podnět Nejvyššímu správnímu soudu na zrušení ultrapravicové Dělnické strany. Kabinet to podle nového ministra vnitra Martina Peciny udělá v okamžiku, kdy uplyne půlroční lhůta od prvního neúspěšného pokusu.

Podle Martina Peciny se tentokrát ministerstvo pokusí poskytnout soudu dostatek podkladů: "První návrh nebyl podle Nejvyššího správního soudu nebyl řádně doložen, on sám nemůže podle zákona sám shánět důkazy. Uděláme vše pro to, aby důkazů byl dostatek, aby byly relevantní. Pokusíme se situaci napravit, to je jednoduché."

Pecinův předchůdce Ivan Langer (ODS) s takovým postupem souhlasí: "Udělali jsme ten první pokus, vstoupili jsme do nepopsaného prostředí, nedopadl dobře. Ale alespoň teď už víme, podle jakých kritérií bude podnět Nejvyšší správní soud bude posuzovat jakýkoliv návrh na rozpuštění politické strany."

Člen překlenovací vlády Martin Pecina ještě uvedl: "Takové věci musíme zkoušet znova a znova. Případné rozpuštění či nerozpuštění Dělnické strany, případné zásahy policie jsou nutné, to je jasné. To všechno je ale jen hašení požáru. Jde o kořeny toho, proč extremismus takovým způsobem v posledních letech vybujel."

Přečtěte si také:
Premiér zkritizoval soud za nezrušení Dělnické strany
Soud nerozpustil neparlamentní Dělnickou stranu
Pochod Dělnické strany v Postoloprtech skončil bez konfliktů
Dělnická strana demonstrovala poblíž kongresu ODS proti návrhu na zrušení
Vláda požádá Nejvyšší správní soud o zrušení Dělnické strany
Kvůli sídlišti Janov se demonstrovalo v Praze i Litvínově
Policie obvinila po střetech s radikály v Litvínově 12 lidí
Extremisty pochodující na romské sídliště v Litvínově zastavila policie

Veronika Malá, Vlasta Gajdošíková, Petr Medek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme