Nebudu krátit rozpočet policie, říká ministr Pecina

Případné škrty v rozpočtu ministerstva vnitra na příští rok se nedotknou rozpočtu policie a hasičů. Prohlásil to nový ministr vnitra Martin Pecina. Chce za peníze pro policii nebo hasiče bojovat. Snížení peněz pro tyto složky vylučují i politici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie v Praze zadržela trojici neonacistů

Policie v Praze zadržela trojici neonacistů | Foto: Jan Rosenauer

Ministr Pecina potvrdil Radiožurnálu, že právě u bezpečnostních sborů nechce, aby se jejich peníze krátily: "Pro policii a hasiče budu trvat na tom, ať se rozpočet nesnižuje. Naopak se musejí pokrýt ty potřeby, které by mohly vzniknout například se zvyšováním cen pohonných hmot. Budu trvat na tom, aby rozpočet těchto bezpečnostních sborů zůstal minimálně na té úrovni, na jaké je teď."

Martin Pecina ještě dodal: "Pokud bude nutné snížení rozpočtu, budeme hledat omezení jiných priorit ministerstva vnitra, ale policie a hasičský záchranný sbor by měly zůstat netknuté."

Podle náměstka policejního prezidenta Jiřího Houby by mohlo dojít k omezení některých aktivit policie, pokud by příští rok nedostala takovou sumu, se kterou počítá: "Kdybychom dostali méně, než v současné době máme, tak by to skutečně byl problém. Exekutiva by musela rozhodnout, jestli policie některé činnosti dělat bude nebo nebude. Nebo které omezí."

Ministerstvo financí bude chtít při přípravě státního rozpočtu na příští rok šetřit. Šéf resortu Eduard Janota už mluvil i o tom, že by mohlo dojít na desetiprocentní škrty na každém ministerstvu. Pecinův předchůdce Ivan Langer (ODS) k tomu uvedl, že návrh ministerstva financí na desetiprocentní plošné škrty by byl pro resort vnitra ,smrtící'.

Bývalý ministr Langer říká: "Plošný škrt deseti procent v rozpočtu ministerstva vnitra není možný. Říkám to s plným vědomím toho, že jsme se snažili o maximální efektivitu: Propustili jsme přes 500 úředníků, prodali jsme majetek v hodnotě jedné miliardy korun, šetřili jsme peníze při centrálních zakázkách nebo pronájmech. Tak, aby bylo víc peněz na provoz a investice."

Kritický je i někdejší ministr vnitra František Bublan (ČSSD): "10 procent celkového rozpočtu ministerstva vnitra je absolutní nesmysl, protože 70 procent jsou mandatorní výdaje, to znamená mzdy. Pokud by se sáhlo do těchto částek, znamenalo by to snížení mezd pro policisty, hasiče a ostatní zaměstnance."

František Bublan také hledá cestu: "Dalo by se škrtnout v nějakých provozních nákladech nebo investicích. Dnes má vnitro nějakých šedesát miliard. To, že by šest miliard šlo dolů, je absurdní. Dá se hovořit o nějakých dvou, maximálně třech miliardách, ale to je všechno."

Přečtěte si také:
Nebudu krátit rozpočet policie, říká ministr Pecina
Fischer: Schodek rozpočtu nesmí být vyšší než 150 mld.
Zeman: Návrhy ODS i ČSSD mohou zbytečně zvýšit schodek rozpočtu
Česku hrozí podle Kalouska až 180miliardový schodek rozpočtu
Kalousek: Schodek letošního rozpočtu se dá udržet pod 150 miliardami

Veronika Malá, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme