V Barmě začal soudní proces se světoznámou disidentkou Su Ťij

V barmském Rangúnu začal za zavřenými dveřmi proces se ženou, která je symbolem boje proti tamní diktatuře, světoznámou disidentkou a nositelkou Nobelovy ceny míru, Su Ťij. Vytrvalou odpůrkyni vojenského režimu obvinila vládnoucí junta z porušení podmínek domácího vězení. Za to hrozí Su Ťij tří až pětiletý trest odnětí svobody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dům Su Ťij v Rangúnu

dům Su Ťij v Rangúnu | Zdroj: ČTK

Obvinění vůdkyně Národní ligy pro demokracii bizarní vojenskou diktaturou souvisí s neméně zvláštní návštěvou amerického občana v jejím domě. Ten se měl k juntou izolované disidentce dostat přeplaváním jezera, na jehož břehu stojí její dům.

Podle svého obhájce paní Su Ťij požádala Američana, aby odešel, ten prý ale tvrdil že je vyčerpaný a tak nakonec v domě přespal.

Kritici barmského režimu navíc upozorňují na to, že dům Su Ťij patří mezi nejstřeženější objekty v Rangúnu, a že se záhadný plavec jednoduše nemohl do domu dostat bez vědomí úřadů.

Charizmatická Su Ťij strávila třináct z posledních devatenácti let života v domácím vězení. Vypršet jí mělo koncem května.

Generálové plánují příští rok po dlouhé odmlce volby, a procesem s opoziční vůdkyní tak nejspíš zahajují práci na tom, aby se obešly bez komplikací.

Kvůli postupu barmských úřadů vůči Su Ťij možná Evropa zpřísní svoje sankce vůči Barmě. Podle šéfa české diplomacie Jana Kohouta o tom dnes budou jednat ministři zahraničí zemí Evropské unie.

Související příspěvky:
Barmská opoziční vůdkyně Su Ťij je opět ve vězení
Junta prodloužila barmské disidentce domácí vězení
Červený kříž se sešel se Su Ťij
Barma vyzývána k propuštění Su Ťij

Jan Prokeš, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme