Tendr na likvidaci ekologických škod za 115 miliard zůstal ve hře

Nový kabinet premiéra Fischera zatím nestáhl tendr na likvidaci starých ekologických škod v hodnotě 115 miliard korun. Řada expertů ale považuje skutečné náklady na vyčištění zamořené půdy a spodních vod v Česku za třetinové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skládka odpadu

Skládka odpadu | Foto: Pozďátky bez jedů

Fischer se už dohodl s ministrem financí Eduardem Janotou, že připraví rešerše zakázky včetně dalšího postupu.. Podle premiéra by měly být další kroky velmi průhledné: "Tato zakázka by měla dál postupovat bez jakýchkoli zevních ovlivňování a spekulací. Navíc z logiky věci vyplývá, že definitivní rozhodnutí o realizaci a ceně této zakázky už bude v rukou politicky komponované vlády."

Podle prvního náměstka ministra financí Ivana Fuksy je uvedených 115 miliard maximální částka, kterou je stát ochotný zaplatit. Radiožurnálu řekl, že očekává nižší sumu: "V případě nezajímavé ceny vláda tento výsledek nemusí schválit. Může se fungovat takzvaně postaru. Opakuji: Pokud by výsledná částka nebyla pro stát zajímavá, tak se uvedená zakázka nemusí realizovat."

Podle bývalého ministra životního prostředí Martina Bursíka je státní zakázka silně nadhodnocená: "My jsme prosazovali, aby se nově vyhodnotil aktuální stav znečištění. Podle expertů z ministerstva životního prostředí a České inspekce životního prostředí je odhad nákladů na sanace asi 40 miliard korun. Vytváří se atmosféra, že když někdo bude mít náklady 80 miliard, tak všichni budou jásat na tím, jak se ušetřilo. Ale ve skutečnosti budou náklady dvojnásobné. A to je, co kritizuji."

Ministerstvo financí už také zamítlo odvolání tří uchazečů, kteří neuspěli v prvním kole tendru na obří státní zakázku. Ve druhém kole jsou už jen firmy Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services. Mezi nimi rozhodne pouze cena, kterou nabídnou. Vláda by tuto cenu měla oznámit asi za čtyři měsíce.

Přečtěte si také:
Vláda schválila odkup skládky v Pozďátkách za 23 milionů korun
Soud zmírnil podnikateli trest za nebezpečnou skládku v Libčanech
Unie chce do roku 2020 recyklovat polovinu odpadu
S čím počítá nový zákon o odpadech?
Stát zřejmě zpřísní pravidla nakládání s odpady
Likvidace nebezpečných chemikálií ve Chvaleticích se chýlí ke konci

Václava Marešová, Radek Pavlovič, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme