Americký viceprezident Joe Biden je na cestě po třech balkánských zemích

Cestu po třech balkánských státech zahájil Joe Biden v Sarajevu, kde se setkal s nejvyššími představiteli Bosny a Hercegoviny i s lídry jednotlivých národností této multietnické země. Zítra odcestuje do Srbska a pak bude pokračovat dále do Kosova. Návštěva amerického viceprezidenta na Balkáně se koná za mimořádných bezpečnostních opatření.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký viceprezident Joseph Biden

Americký viceprezident Joseph Biden | Foto: www.whitehouse.gov

V Bosně a Hercegovině se klade největší důraz na fakt, že se Joe Biden setká se všemi nejvýznamnějšími lídry. Jak na celostátní úrovni, tak z jednotlivých součástí multietnické země.

Návštěvu viceprezidenta Bidena v jedné z válkou nejpostiženějších zemí doprovázejí přísná bezpečnostní opatření - od příletu delegace v časných ranních hodinách až k zákazu používání mobilních telefonů.

Dalšími zastávkami amerického viceprezidenta na Balkáně jsou srbské hlavní město Bělehrad a poté Priština v Republice Kosovo.

V Srbsku se návštěvě Joea Bidena přikládá nejvyšší důležitost. Jde o první návštěvu vysokého představitele USA v této zemi za posledních 25 let. Měla by uzavřít kapitolu vzájemných vztahů, které poznamenal režim Slobodana Miloševiče a bombardování Bělehradu Severoatlantickou aliancí před deseti lety.

Také v Bělehradě se připravují mimořádná bezpečnostní opatření, která za poslední léta nemají obdoby. Kvůli Bidenově návštěvě dokonce odložili fotbalové utkání finále srbského poháru.

Přečtěte si také:
Biden: USA budou podmínečně pokračovat v budování protiraketové obrany
Spojené státy mají za sebou ostře sledovanou debatu kandidátů na post viceprezidenta

Jaromír Janev, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme