Jaké budou změny v zákoníku práce?

Nový ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka dnes představí navrhované změny v zákoníku práce. Novela by měla změnit 199 bodů normy, kterou přes veto prezidenta republiky prosadila v roce 2006 Česká strana sociálně demokratická spolu s Komunistickou stranou Čech a Moravy. Nová podoba zákoníku práce až na výjimky nevadí zaměstnavatelům, daleko větší připomínky mají odbory.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nezaměstnanost

Nezaměstnanost

Při svém jmenování nový ministr Petr Šimerka upřesnil, v jaké fázi práci na normě po svém předchůdci Petru Nečasovi převzal: "Zatím je po připomínkovém řízení, které přineslo zhruba 750 připomínek. Teď je vyhodnocujeme."

Ministr Šimerka popsal další postup: "Pokusíme se vyabstrahovat to minimalistické, to znamená reakce na nález Ústavního soudu. Tak jak už bylo naplánováno za mého předchůdce, návrh bude projednán v tripartitě, dokonce opakovaně. Po projednání se sociálními partnery se rozhodnu, zda návrh předložím vládě, v jaké podobě a kdy."

Zaměstnavatelé proti změnám v zákoníku práce velké výhrady nemají. Předseda Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner by ale vyřadil změny v odstupném: "Odstupňované odstupné není v souladu s běžnými principy v Evropě. Naopak výpověď před termínem, tedy ukončení výpovědi a doplatek zbytku, to není nic proti ničemu, je to dokonce lepší pro zaměstnance. Protože má-li dvouměsíční nebo tříměsíční výpověď, rozejdete se s ním po měsíci a doplatíte mu zbytek, tak je to po něj výhodné. Má totiž dostatek času, aby si sháněl zaměstnání, nové uplatnění."

Odborářům se navrhované změny v nové podobě zákoníku práce nelíbí, označily je za oprátku pro zaměstnance. Nechtějí například prodloužení zkušební doby na čtyři měsíce, zkrácení výpověďní lhůty na měsíc, snížení odstupného pro ty, kdo u firmy pracovali méně než tři roky, nebo výpověď bez udání důvodu.

Tam podle šéfa Odborového svazu KOVO Josefa Středuly nastane situace, kdy se zaměstnanec nemůže bránit. Řekl to v Ranním interview Radiožurnálu: "Může se stát, že zaměstnanec třeba bude jiné barvy pleti, jiné barvy vlasů nebo bude mít jen jiný názor než zaměstnavatel - a bude to dostačující důvod k tomu, že ho kvůli této věci zaměstnavatel bude moci propustit a zaměstnanec se nebude moci bránit."

Všechny odpovědi šéfa Odborového svazu KOVO Josefa Středuly v Ranním interview Radiožurnálu si poslechněte v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si také:
Odboráři protestovali kvůli údajnému zneužívání hospodářské krize
Tripartita považuje za prioritní udržení zaměstnanosti
Odbory: Sobotní protest není namířený proti nové vládě
Odboráři očekávají na sobotní demonstraci v Praze až 25 tisíc lidí
Odbory vypracovaly návrh na řešení dopadů ekonomické krize v Česku

Věra Pfeifferová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme