Exministr Kalousek kritizuje Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond

Tajně chystanou transakci státního Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu hodnotí exministr financí Miroslav Kalousek ostrými slovy: Nesystémová prasárna. Fond chce totiž z peněz daňových poplatníků zachránit soukromou firmu. Jeho vedení potají odsouhlasilo, že nakoupí dluhopisy společnosti Oleofin za 300 milionů korun. Oleofin je součástí kontroverzní skupiny kolem ústecké Setuzy, kterou dřív ovládal uprchlík Tomáš Pitr.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek | Foto: Luboš Wišniewski

Podpůrným a garančním rolnickým a lesnickým fondem (PGRLF), jehož stoprocentním akcionářem je ministerstvo zemědělství, protečou ročně miliardy korun. Teď by měla část státních peněz - konkrétně 300 miliónů korun - skončit na účtech kolabujícího potravinářsko-drogistického uskupení, které kontroluje jiný kontroverzní podnikatel Petr Sisák. Tomu patří i sousední ústecký Spolek pro chemickou a hutní výrobu.

Dobrým známým byznysmena Sisáka je dnes už bývalý ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS). Ten se pro Sisákovu firmu snažil zajistit státní pomoc delší dobu.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL), který se může pyšnit cenou za nejlepšího šéfa resortu financí z 31 evropských zemí označovaných za rozvíjející se ekonomiky, zmiňovanou transakci považuje za neoprávněnou veřejnou podporu soukromému subjektu.

"Doufám, že to je jenom spekulace, že k ničemu takovému nedojde. Byla by to nemravnost gigantického rozměru. Jednak naprosto neoprávněná veřejná podpora privátnímu subjektu, protože PGRLF je veřejný rozpočet. Za druhé: všechny podpůrné programy, které jsme nastartovali ještě ve vládě Mirka Topolánka, mají být programy systémové - podpora pro všechny, nikoliv pro jednoho na úkor všech ostatních. Je to prostě nemravnost a já s tím zásadním způsobem nesouhlasím."

Bývalý ministr Gandalovič, pod jehož vedením se garanční fond na operaci připravoval, se brání: "Smysl té transakce byl takový, že PGRLF v rámci své politiky (z části investiční, z části podpůrné) připravuje odkoupení dluhopisového programu společnosti Oleofin. Pokud budu mít kladný posudek nějakého nezávislého investičního konzultanta, pokud to bude dostatečně zajištěné, tak z hlediska významu Setuzy pro zpracování řepky (zpracovává asi dvě třetiny řepky v České republice), je potřebné, aby fungovala."

Pokud státní fond dluhopisy skutečně nakoupí, mělo by se jeho vedení podle Miroslava Kalouska obávat, aby se mu za ně podařilo následně získat celou sumu zpátky: "Mohu jenom říct, že z hlediska veřejné podpory a systému veřejných rozpočtů je to neskutečná prasárna. Nicméně orgány PGRLF, pokud by se rozhodly takovéto dluhopisy koupit, tak členové těch orgánů nechť se pak celou dobu modlí, aby se jim podařilo získat za ně celou sumu zpátky. Protože kdyby se jim to nepodařilo, pak je zcela na místě zamyslet se nad tím, zda neporušili povinnost při správě cizího majetku, a na to již paragrafy trestního zákoníku pamatují."

A reakce Petra Gandaloviče na výroky Miroslava Kalouska? Říká: "Myslím si, že nemá dostatek informací. Takhle rychlý soud bych si v případě některých věcí, které dělá ministerstvo financí, zcela určitě nedovolil. Beru to jako nedorozumění."

Ministerstvo zemědělství a Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond patří mezi státní instituce, o které jeví velký zájem takzvaná šedá zóna. Těmito institucemi totiž protékají miliardové částky a nebo vlastní zajímavé majetky.

Celou reportáž najdete na webu Rádia Česko.

Jan Hrbáček, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme