USA používaly při invazi do Iráku citáty z bible

Přísně tajné špionážní dokumenty, podle kterých Američané před šesti lety organizovali invazi do Iráku, byly nadepsané také citáty z bible. Vůbec poprvé to odhaluje poslední číslo amerického magazínu GQ. Vychází z úniku materiálů od bývalých pracovníků Pentagonu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soumrak v Iráku

Soumrak v Iráku | Foto: National Guard New York

Citáty z bible nechal na obálky dokumentů tisknout tehdejší ministr obrany Donald Rumsfeld. Jako jeden z hlavních propagátorů války tak prý chtěl patřičným směrem ovlivnit věřícího prezidenta George Bushe. Biblické úryvky podkreslují propagandistické fotky amerických vojáků.

Míchání křesťanské ideologie a vojenských záležitostí prý nelibě nesla i část lidí v Pentagonu. Obávali se, že pokud by se o tom dozvěděla veřejnost, tažení by to už v počátku zdiskreditovalo.

Válku v Americe prosazovala v ideové rovině hlavně křesťanská krajní pravice a židovské organizace. I proto dodnes přetrvává v muslimském světě názor, že nešlo jen o svržení irácké diktatury, ale také o náboženství.

Přečtěte si také:
Američané nemění nic na plánech stahování svých vojáků z Iráku
Iráčan házející boty na prezidenta Bushe dostal tři roky vězení
Bývalý irácký vicepremiér Azíz dostal 15 let za hromadné popravy
Ministr obrany USA Gates podporuje stažení vojáků z Iráku
Německo podporovalo vojensky americkou invazi do Iráku

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme