Zachránce židovských dětí sir Nicholas Winton má v Praze nový sad

Stoleté jubileum dnes oslaví sir Nicholas Winton. Muž, který v roce 1939 zorganizoval vlakové transporty z Prahy do Velké Británie, čímž zachránil před jistou smrtí v nacistických koncentračních táborech 669 převážně židovských dětí. Sám přitom nikomu nic neřekl a o jeho hrdinství se svět dozvěděl náhodou až po padesáti letech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicholas Winton

Nicholas Winton | Foto: Česká televize

Na počest jeho stých narozenin se dnes na pražském Petříně otevřel nový jabloňový sad, který byl pojmenován Sad zachránců dětí. Podle Jany Šrimplové ze sdružení Winton train, tak organizátoři chtějí siru Wintonovi poblahopřát k jeho úctyhodnému jubileu.

"V nově vzniklém sadu byly vysázeny čtyři druhy jabloňových stromů s příznačnými názvy matčiny, otcovy, míšenské a panenské. Pramen, který zde vyvěrá, byl při rekultivaci obnoven a pojmenován po siru Nicholasu Wintonovi."

Záchranná akce, kterou před sedmdesáti lety sir Nicholas Winton uspořádal, stále inspiruje filmaře. Například režisér Matěj Mináč se rozhodl o stoletém aktivním pánovi natočit další celovečerní film.

"Stále je záhodné a dobrodružné na tom pracovat, protože ten příběh se postupně víc odkrývá. Doteď například nevíme, kde žije okolo čtyř stovek zachráněných dětí. Navíc se objevují stále nové a nové dokumenty a doklady. Navíc to, že sir Winton stále žije a žije stále naplno, nám nedalo a rozhodli jsme se, že natočíme ještě jeden film."

Celé Ranní interview Radiožurnálu s režisérem Matějem Mináčem nejen o narozeninách sira Nicholase Wintona si poslechněte v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si také:
Příběh Nicholase Wintona chce Američanům přiblížit konzul Ve Filadelfii
Zachránce dětí N. Winton převzal čestnou plaketu od M. Topolánka
Nicholas Winton se v Praze setkal s dětmi, které ve 30. letech zachránil
Americkou Emmy dostal i česko-slovenský snímek

Šárka Krososková, Lucie Toraková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme