Palestinci mají novou vládu, národní jednotu ale opět nepřinesla

Palestinský prezident Mahmúd Abbás jmenoval novou vládu. V jejím čele bude dosavadní premiér a mezinárodní uznávaný ekonom Salám Fajjád. Nepůjde ale o vládu národní jednoty, protože zkrachovaly všechny pokusy o usmíření mezi Abbásovým hnutím Fatah a Hamásem, který ovládá pásmo Gazy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palestina - Ramalláh

Palestina - Ramalláh | Foto: Jaromír Janev

Ačkoli Hamás vyhrál před třemi lety volby, ani v novém kabinetu nebude mít zastoupení a považuje ho za nelegitimní. Sestavování vlády ale odhalilo další rozpor, a to přímo v řadách samotného Fatahu.

Někteří členové prezidentova hnutí totiž prohlásili, že budou vládu bojkotovat. Nejsou v ní prý dostatečně zastoupeni veteráni Fatahu a dostalo se pouze na méně významné členy organizace.

Pobouření činitelé Fatahu kvůli tomu před pár dny dokonce pohrozili novou intifádou, tedy povstáním. Nikoli proti izraelské okupaci, ale tentokrát proti Západem podporovanému prezidentu Abbásovi.

Přečtěte si také:
Palestinskému prezidentovi Abbásovi hrozí vzpoura vlastních lidí
V Bruselu se jednalo o možném vytvoření jednotné palestinské vlády
Palestinský prezident Mahmúd Abbás jednal v Praze
Spojené státy naznačily podporu začlenění Hamásu do palestinské vlády
Palestinský prezident Abbás náhle zrušil návštěvu Prahy
Znesvářené palestinské frakce se usmiřují v Senegalu

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme