Výstavba bytů se v Česku propadla skoro o 9 procent

Pokles o 8,9 procenta zaznamenalo během prvního čtvrtletí stavebnictví při stavbě nových bytů. Od ledna do března se v České republice začalo stavět pouze 8 700 bytů. Nejvíce se propadla nová výstavba v bytových domech, kde se počet zahájených staveb snížil o 31 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pracující dělníci

pracující dělníci | Foto: Alena Palečková

Čísla o poklesu českého stavebnictví téměř o 9 procent zveřejnil Český statistický úřad. Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš považuje za alarmující především třetinový pokles nových stavebních zakázek.

"To, co mě opravdu znepokojuje, jsou stavební zakázky jako takové. Když se podíváme na to, že se nám v meziročním srovnání propadá pozemní stavitelství o 40 procent a inženýrské stavitelství o 27 procent z pohledu hodnoty zakázky, tak to už je víc než varující. Kvůli tomu se musíme velice obávat dopadů na zaměstnanost a udržení výkonnosti stavebnictví."

Problémy se ale nevyhnou ani silniční výstavbě. Podle ministra dopravy Gustáva Slamečka hrozí zastavení výstavby tří stovek dopravních staveb. Důvodem je nedostatek peněz v rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury. Poslancům rozpočtového výboru sněmovny to řekl právě ministr dopravy. Příští rok prý na stavby a údržbu může chybět přes 50 miliard korun.

Za celkovým propadem ve stavebnictví podle Václava Matyáše stojí i pokles počtu veřejných zakázek v dopravních stavbách, kde teď prý chybí více než 20 miliard korun. "Víme, že se pozastavují projekty jako pražský okruh, rychlostní silnice R47 a celá řada dalších projektů. Horší ale je, že se posouvá a zastavuje příprava staveb. Je potřeba si uvědomit, že v letošním roce se v podstatě nezahájila žádná z velkých dopravně infrastrukturních investic. Víme, co znamená dopravní infrastruktura nejenom z pohledu zaměstnanosti, ale samozřejmě i z pohledu spotřeby ekonomiky státu. A to je opravdu varující."

Přečtěte si také:
Nebezpečný boj s krizí
Česká ekonomika hlásí největší propad v novodobé historii
Nezaměstnanost stále roste, průmysl i stavebnictví ale zmírňují propad

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme