Fischer a Kocáb: ČT odvysíláním spotu Národní strany porušila zákon

Důvody odvysílání předvolebního spotu Národní strany v České televizí bude řešit ministerstvo vnitra. Na jeho šéfa se obrátili premiér Jan Fischer a ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb. Příspěvek krajně pravicové Národní strany byl podle nich jasně zaměřený proti Romům a Česká televize tím, že ho z vysílání nestáhla, porušila zákon. Klip televize odvysílala mezi jinými spoty politických stran a subjektů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká televize

Česká televize | Foto: Tomáš Adamec

Národní strana ve svém předvolebním spotu nabízí "konečné řešení otázky cikánské". Klip obsahuje i fotografie Romů doplněné různými hesly. Předvolební spoty připravují politické strany, které za jejich obsah také nesou odpovědnost.

"Jelikož tento spot vyvolává asociace s ´konečným řešením židovské otázky´ za druhé světové války, máme za to, že jeho zveřejněním byla naplněna skutková podstata trestného činu podněcování nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod," prohlásil ministr Michael Kocáb.

"Pan premiér Jan Fischer a ministr pro lidská práva vyzvali ministra vnitra Martina Pecinu, aby se tímto vážným tématem začal neprodleně zabývat," dodal Kocáb.

Česká televize rozhodla, že předvolební spot nacionalistické Národní strany dál nebude vysílat. Ředitel Jiří Janeček to oznámil v hlavních zprávách televize.

Také Český rozhlas musí ode dneška vysílat ze zákona spoty všech kandidujících subjektů ve volbách do Evropského parlamentu. V některých z nich jsou rasově nesnášenlivé a xenofobní výroky, od kterých se Český rozhlas důrazně distancuje. Český rozhlas zvažuje právní kroky, které by zabránily porušování zákona.

Související příspěvky:
Ministr vnitra připustil možnost rozpuštění Národní strany
Národní strana chce na svém serveru zveřejnit kontroverzní protiislámský film
Pražský magistrát rozpustil demonstraci nacionalistů
Asi 15 příznivců Národní strany blokovalo přechod v Dolním Dvořišti
Pietu u bývalého romského koncentračního tábora narušili nacionalisté
Krajně pravicová Národní strana uspořádala pochod Prahou
Potyčku nacionalistů s Romy v Letech musela řešit policie

Marika Táborská, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme