V Chabarovsku začal summit EU-Rusko, za unii ho vede Václav Klaus

Do Chabarovsku na ruském Dálném východě dorazila delegace Evropské unie vedená českým prezidentem Václavem Klausem. Dvoudenní vrcholná schůzka EU-Rusko začala neformální večeří s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem. Hlavní část rozhovorů se odehraje zítra. Mělo by se mluvit o energetice, bezpečnosti a také o lidských právech. Unii zastupuje kromě českého prezidenta i předseda Evropské komise José Barroso a několik eurokomisařů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

účastníci summitu EU-Rusko

účastníci summitu EU-Rusko | Zdroj: ČTK

Rusko a unie mají podle českého ministra zahraničí Jana Kohouta mnoho sfér společných zájmů. Jsou jimi globální finanční krize, klimatické změny, energetika, obchod a také situace na mezinárodní scéně. Unii se ale nelíbí zvýšení ruských dovozních cel například na zemědělské stroje, elektroniku a potraviny. Eurokomisařka pro obchod Catherine Ashtonová proto vyjádří znepokojení unie z protekcionistických kroků Ruska.

Andris Piebalgs, komisař pro energetiku, bude mít na paralelním jednání s ruskými představiteli za úkol zopakovat jasné sdělení: plynová krize z letošního ledna se už nesmí opakovat. Pro obnovu důvěry v Rusko jako dodavatele surovin chce Evropská komise vytvoření systému včasného varování, kdykoli dojde ke snížení dodávek plynu nebo ropy z Ruska. Zatím ale není jasné, jak by měl takový systém fungovat.

Tradičně chce unie otevřít i otázku dodržování lidských práv v Rusku. Na jednání by se tak mohlo mluvit i o právech menšin v souvislosti s potlačením nedávné moskevské demonstrace proti homofobii. České neziskové organizace evropské politiky vyzvaly, aby Rusko v Chabarovsku tlačily ke zmírnění zákonů, které ztěžují působení nevládních a neziskových organizací na území Ruské federace.

Experti od summitu příliš přelomových okamžiků nečekají. Na mnoho témat mají totiž obě strany diametrálně odlišný pohled. Mnozí poukazují na pochyby, zda samotná "sedmadvacítka" bude schopna mluvit v Chabarovsku jednotným hlasem, vzhledem k tomu, že delegaci vede český prezident Václav Klaus, otevřeně se hlásící k euroskeptickým názorům.

První rozhovory na úvodní večeři se podle Klause soustředily hlavně na ekonomická témata. "Prezident Medveděv pojal dnešní večeři podle mého velmi racionálně. Po pár zdvořilostech to pootočil k debatě o globální finanční a ekonomické krizi a k otázkám kolem Číny, Evropy, Evropské unie, Ruska. Takže ta debata byla velmi věcná a já ji považuji za velmi pozitivní," popsal své dojmy z večeře prezident Václav Klaus.

Prezident Václav Klaus, který bruselskou delegaci na summitu povede, Českému rozhlasu přímo na místě řekl, co si od letošního setkání slibuje.

"Ten signál, který zde má být vydán je, že Evropská unie chce být strategickým partnerem Ruska, chce hledat vzájemné pozice, které by byla shodné, chce mluvit otevřeně, tj. kritizovat to, co se jí nelíbí, naopak pochválit to, se jí líbí. Já myslím, že ruská reprezentace v čele s prezidentem Medveděvem je připravena o tom všem vážně jednat," uvedl Klaus.

Po večeři si politici naplánovali projížďku lodí "Moskva" po Amuru zpět do Chabarovska. Neformálnost setkání politiků z EU s Medvěděvem byla zvýrazněna tím, že si státníci, včetně Klause, nevzali kravaty.

Pavel Novák, Igor Maňour, Lenka Kabrhelová, Naďa Bělovská, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme