Summit EU-Rusko skončil bez výsledků

Evropská unie a Rusko za sebou mají další společný summit, který hostil ruský Chabarovsk, město na Dálném východě u čínských hranic. Setkání vrcholných představitelů obou stran dominovala témata globální finanční krize, energetiky a bezpečnosti. Rusko a Evropská unie jsou navzájem největšími obchodními partnery, mezi oběma stranami ale nadále panuje velké politické napětí. Žádný přelom se od schůzky proto už předem nečekal, summit skončil bez podpisu jakýchkoliv dokumentů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

účastníci summitu EU-Rusko v Chabarovsku

účastníci summitu EU-Rusko v Chabarovsku | Zdroj: ČTK

Napětí mezi EU a Ruskem se nezmírnilo ani po dnešním summitu, který skončil ráno v sedm hodin našeho času. Na otázku, zda se nemůže opakovat lednová plynová krize, politici obou stran sice uvedli, že se pracuje na tom, aby se krize neopakovala, aby se obnovila důvěra.

Podle bruselských představitelů si však především musí vyřešit své spory Ukrajina s Ruskem. Ruský prezident Dmitrij Medveděv totiž na závěr summitu varoval Evropskou unii před tím, že by se plynová krize s Ukrajinou, která na počátku roku připravila mnohé evropské země po dva týdny o ruský plyn, mohla brzy zopakovat kvůli sporům týkajících se skladování plynu na Ukrajině.

"Je třeba naplnit ukrajinské podzemní zásobníky 19,5 miliardami plynu, což si vyžádá čtyři miliardy dolarů. Máme pochyby o ukrajinské platební schopnosti. Jsme připraveni pomoci, ale chtěli bychom, aby část odpovědnosti převzala i EU," řekl Medveděv. "Žádná ujištění o neopakování krize Rusko nedalo a ani dávat nebude. Na naší straně nejsou žádné problémy, vše je v pořádku. Ujištění by měl dávat ten, kdo má za plyn platit," dodal Medveděv. Vybídl zároveň EU, aby se podílela na případném úvěru pro Ukrajinu.

Rusko také znovu zopakovalo, že se nehodlá připojit k evropské energetické chartě, kterou Evropská unie ratifikovala už v roce 1991. Ruský prezident zopakoval, že Moskva navrhuje nová pravidla, kterou je podle šéfa EK José Barrosa Unie sice ochotna zakomponovat do nových dohod, ale energetické charty se vzdát nehodlá.

Medveděv rovněž vyjádřil obavy, aby projekt Evropské unie na východní partnerství s šesticí postsovětských republik nebyl zaměřen proti Rusku a neupevňoval spolupráci "protirusky" naladěných zemí s EU. Prezident měl zjevně na mysli Gruzii a Ukrajinu.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv zahájil dnešní schůzku s tím, že se ponese ve znamení tří hlavních témat - finanční krize, energetiky a nových plánů na zajištění evropské bezpečnosti."Těch témat máme asi deset, je rozděleno, kdo k čemu promluví nejdřív. V každém případě nás zajímají hlavně globální ekonomické problémy, nejenom problémy dílčí, regionální. Ta globální stránka je dominantní," uvedl před zahájením summitu český prezident Václav Klaus, který jednání spolu s šéfem Evropské komise José Manuelem Barrosem summit řídil.

Evropská delegace nešetřila před jednání optimismem. Třecí plochy mezi oběma stranami však zjevně přetrvávají. Vztahy pošramocené lednovou plynovou krizí a také loňskou válkou Ruska s Gruzií se dosud nepodařilo nepravit. Průlom ve sporných otázkách se proto neočekává ani od summitu, který se odehrává pouhých 30 kilometrů od čínských hranic.

Vrcholná schůzka na ruském Dálném východu byla v ruských médiích překřtěna na jednu z nejodlehlejších i nejsložitějších, vzhledem k množství sporných bodů v agendě a ochlazení ve vztazích mezi unií a Moskvou. Vzhledem k nedostatku pokroku se v předvečer summitu dokonce objevily spekulace, že důsledkem by mohlo být snížení počtu každoročních summitů unie s Ruskem ze dvou na jeden. Ani Švédsko, které zakrátko přebere z českých rukou půlroční předsednictví EU, totiž žádný posun v agendě nečeká. Ale podle ruského velvyslance při EU Vladimira Čižova si Moskva přeje zachovat pravidelnost půlročních summitů, a to přinejmenším do přijetí Lisabonské smlouvy.

Po bilaterálním jednání prezidenta Klause s ruským protějškem Medveděvem představitelé EU zamíří z Chabarovska do Soulu na další summit s Jižní Koreou.

Přečtěte si také:
V Chabarovsku začal summit EU-Rusko, za unii ho vede Václav Klaus

Lenka Kabrhelová, Naďa Bělovská, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme