Horst Köhler obhájil post německého prezidenta

Staronovým německým prezidentem je Horst Köhler. Bývalého šéfa Mezinárodního měnového fondu zvolili na další pětileté období delegáti Spolkového shromáždění už v prvním kole, a to nejtěsnější absolutní většinou 613 hlasů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horst Köhler s manželkou Evou Luise

Horst Köhler s manželkou Evou Luise | Foto: AFP

Kandidát křesťanského bloku CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové a liberálů (FDP) porazil stejně jako před pěti lety politoložku Gesine Schwanovou, kterou vyslala do boje sociálnědemokratická strana (SPD).

"Naše země stojí uprostřed krize, která zasáhla celý svět. Máme před sebou hodně práce, ale my to zvládneme. Jednoho dne budeme moci říct, že jsme se v této době hodně naučili. Tahle země je silná, občané a občanky mi to v posledních pěti letech jasně ukázali," uvedl po svém Köhler.

Šéf liberální FDP Guido Westerwelle si myslí, že Horst Köhler je skutečným prezidentem všech německých občanů. "Nachází vždy jasná slova a nemá žádný jednoznačný ´vnitřní kompas´. Vůči vládě si udržel svoji nezávislost," dodává Westerwelle. Kdyby se spolkový prezident volil přímo, hlasovalo by pro oblíbeného Köhlera 70 procent Němců.

Volby se konají v den 60. výročí vzniku Spolkové republiky Německo a přijetí "základního dokumentu", jak se u našich západních sousedů říká ústavě. Ta německému prezidentovi přiznává podobně omezené pravomoci, jakých užívá jeho český protějšek.

Největší oslavy zažívá centrum Berlína v okolí Braniborské brány. Do scénáře oslav ale výrazně promluvila hospodářská krize, a tak se namísto původně plánovaných tří dnů bude slavit jen dnes. Kromě ministerstev, nevládních organizací a dalších institucí, se na třídě 17. června představí taky sousedé Německa, včetně České republiky. Prezident Horst Köhler včera ve slavnostním projevu východoevropským zemím výslovně poděkoval za jejich podíl na pádu komunismu i znovusjednocení Německa.

Přečtěte si také:
Volba německého prezidenta je tentokrát nezvykle dramatická
Spolková republika Německo slaví 60. výročí svého založení
Německý prezident kritizuje dění na finančních trzích i jeho aktéry
Stasi v 80. letech sledovala německého prezidenta Köhlera
Německo bude mít v čele státu ekonoma Köhlera

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme