Zlatá palma festivalu v Cannes patří filmu Bílá stuha

Zlatou palmu na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes získal film Bílá stuha rakouského režiséra Michaela Hanekeho, vyprávějící příběh z vesnice na severu Německa z let před první světovou válkou. Cenu festivalu pak dostal snímek Prorok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zleva: I. Huppertová,  M. Haneke a  R. W.  Pennová

zleva: I. Huppertová, M. Haneke a R. W. Pennová | Zdroj: ČTK

Filmový festival v Cannes zná vítěze. Hlavní cenu, tedy Zlatou palmu, získal film Bílá stuha rakouského režiséra Michaela Hanekeho. Jde o temné drama z malé německé protestantské vesnice v letech 1913-1914, kterou otřásá série krutých a tajemných rituálních zločinů, ze kterých jsou podezřelé i děti.

Černobílý snímek, který pátrá po kořenech nacistického teroru a věnuje se tématu kolektivní viny, vyhrál i cenu kritiků.

Nejlepší ženský výkon předvedla podle poroty francouzská herečka Charlotte Gainsbourgová v krvavém hororu Antikrist dánského režiséra Larse von Triera. Snímek sám ale vzbudil rozporuplné reakce, například kvůli detailnímu zobrazení zohavování genitálií.

Zlatou palmu pro herce si odnáší rakousko-německý herec Christoph Waltz za roli ve filmu Hanebný pancharti amerického režiséra Quentina Tarantina.

Jediný český zástupce na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes zvítězil v kategorii krátkometrážních filmů. Festivalovou porotu zaujal dvacetiminutový absolventský snímek Bába režisérky Zuzany Špidlové.

Přečtěte si také:
Český snímek Bába se stal v Cannes nejlepším krátkometrážním filmem
Robert De Niro je prvním držitelem letošního Křišťálového globu
Evropským filmem roku je rumunský 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny
Berlinale vyhrál čínský film, na Menzela cena nezbyla
Berlinale zdobí zavedené i potenciální filmové hvězdy

Milan Kopp, Jan Šmíd, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme