Fischerova vláda schválila programové prohlášení, jaké ale je?

Překlenovací vláda premiéra Jana Fischera dnes schválila své programové prohlášení. S tímto seznamem hlavních úkolů a cílů následně přestoupí před Poslaneckou sněmovnu se žádostí o důvěru. Kabinet ale zřejmě neplánuje, že by seznámil občany se svými prioritami, než ho premiér Fischer přečte v dolní komoře parlamentu. Fischer věři, že jeho tým důvěru Poslanecké sněmovny získá už v příštím týdnu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Jan Fischer, ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová a ministr financí Eduard Janota

Premiér Jan Fischer, ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová a ministr financí Eduard Janota | Zdroj: ČTK

Politické strany, které se dohodly na překlenovací vládě, tedy ODS, ČSSD a SZ, označily za její nejdůležitější úkoly dokončení českého předsednictví Evropské unii a sestavení úsporného rozpočtu na rok 2010. Premiér Fischer to dnes doplnil s tím, že deficit v příštím roce by se měl pohybovat kolem pěti procent hrubého domácího produktu.

Premiér Jan Fischer při sestavování programového prohlášení vycházel i z připomínek politických stran, které se na vzniku jeho kabinetu podílely. Radiožurnálu potvrdil: "Požádám předsedu Poslanecké sněmovny, aby svolal schůzi, kde bych mohl programové prohlášení představit a hlavně požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru."

O programovém prohlášení mluvil premiér Jan Fischer v Ranním interview Radiožurnálu. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Podle ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Tošovského odpovídá délka návrhu programového prohlášení délce jejího mandátu: "Nezapomeňme, že tato vláda má mandát krátký, omezený. Žádné strategické věci od ní nelze očekávat. Programové prohlášení není nijak rozsáhlé, není to žádné velké dílo. Myslím si, že když se bude číst nahlas, tak to bude trvat dvacet až pětadvacet minut."

Termín, kdy si současná překlenovací vláda půjde za poslanci kvůli vyjádření důvěry, bude pravděpodobně v prvním červnovém týdnu.

Vláda hloubá nad rozpočtem

Ministr financí Eduard Janota chce přijmout opatření, aby deficit rozpočtu na příští rok nepřekročil 170 miliard korun. Některé kapitoly rozpočtu přijdou až o dvacet procent. Janota například hodlá zmrazit mzdy nebo všem rezortům odebrat peníze za takzvaná neobsazená místa.

Šetření se určitě dotkne důchodců. Jejich penze totiž porostou jen minimálně. Nový ministr financí chce prosadit, aby se důchody v příštím roce zvyšovaly co možná nejméně - tedy v průměru asi o 200 korun měsíčně.

Hodně se má šetřit i ve zdravotnictví. Ministryně Dana Jurásková chce prosadit nápad své předchůdkyně, aby pojišťovny šetřily na prevenci a doplňkových službách. Už se tak škrtají tradiční příspěvky na ochranné sportovní pomůcky, na plavenky, rovnátka, dětské přilby nebo očkování.

Naopak nijak výrazně by se neměli omezovat výdaje na vědu a výzkum, dál se mají stavět také silnice a dálnice. Ovšem jen ty, které spolufinancuje Evropská unie. Ostatní veřejné stavby v Česku se zřejmě zpomalí nebo dokonce zastaví.

Ministr financí Eduard Janota shrnuje: "Přístup k výdajovým limitům bude diferencovaný - na rozdíl od minulých let. Budeme hledat všechny možné rezervy, abychom v maximálně možné míře sestavili úsporný a funkční rozpočet."

Věříte, že Fischerova vláda dokáže ušetřit? Hlasujte v naší anketě!

Přečtěte si také:
Deficit rozpočtu v příštím roce do 170 miliard Kč, plánuje E. Janota
Ministerstvo financí nechce aktualizovat státní rozpočet
Sněmovna otevřela cestu k předčasným volbám
Překlenovací kabinet Jana Fischera začal úřadovat
Česko má novou vládu
Nová vláda je kompletní, na financích přece jen Janota

Václava Marešová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme