Prasečí chřipka dorazila do Česka, nakaženým je muž z Prahy

Česko má první případ nákazy takzvané prasečí chřipky. Potvrdil to hlavní hygienik Michael Vít s tím, že nakaženým je devětadvacetiletý muž z Prahy. Virem se zřejmě nakazil v New Yorku, kam létal jako pilot Českých aerolinií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

testovací sada na nový typ chřipky

testovací sada na nový typ chřipky | Foto: AFP

Nemoc u muže podle Víta potvrdily dva testy. "Pacient je v současné době v domácí izolaci, absolutně bez jakýchkoliv negativních zdravotních příznaků," uvedl Vít.

V domácí karanténě zůstává také devět lidí, se kterými muž přišel do kontaktu. Jedná se o členy posádky letadla a rodinné příslušníky, jejich počet je konečný "Ti lidé jsou bez příznaků, ale sledujeme je," dodal Vít.

Po příletu z New Yorku se nakažený pilot pohyboval doma jeden den, než přišel na vyšetření do motolské nemocnice kvůli potížím s dýcháním. "Příznaky onemocnění byly velmi lehké, pouze při vyšší fyzické námaze se zadýchával, což u něho nebylo běžné," upřesnil Vít. Hlavní hygienik odhaduje, že se pacient do týdne zcela vyléčí.

Vít ujistil, že situace kolem nové chřipky je v Česku pod kontrolou, republika podle něj žádná speciální opatření nechystá. Zároveň vyzval obyvatele, kteří cestují do rizikových zemí, k obezřetnosti. "Když se z té lokality vrátí a mají nějaké příznaky, nemusí se bát a mají navštívit naše zdravotnická zařízení, kde je vyšetříme, eventuelně jim nasadíme adekvátní léčbu," zdůraznil.

O prvním případu prasečí chřipky v Česku jsme hovořili s hlavním hygienikem Michaelem Vítem v pořadu Radiofórum. Záznam si můžete poslechnout v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková dnes po zasedání vlády řekla, že její úřad připravuje materiál, který by na novou situaci kolem onemocnění v Česku zareagoval. Ve hře jsou podle Juráskové dvě cesty: "Navýšení zásob antivirotik, protože Česká republika v tuto chvíli disponuje zásobou Tamiflu pro 20 procent populace, podle doporučení WHO by to mělo být 30 procent. Další opatření je zajištění očkovací vakcíny."

V Česku zatím lékaři vyšetřili celkem 107 případů. Momentálně jsou kvůli podezření na prasečí chřipku hospitalizováni dva lidé, jeden v Brně a druhý v Opavě. Ve světě se dosud virem A(H1N1) nakazilo přes 12.500 osob ve 47 státech, 91 z nich této formě chřipky podlehlo. Na území Evropy zatím onemocnění probíhá bez větších komplikací.

Nová chřipka se objevila poprvé před měsícem v Mexiku. Její vir je podle analýz kombinací viru chřipky prasečí, ptačí a lidské. Onemocnění se projevuje jako běžná chřipka, očkování proti němu ale zatím neexistuje.

O novém druhu chřipky si přečtěte také:
Prasečí chřipka se objevila v další blízkovýchodní zemi
Američtí vojáci zanesli prasečí chřipku do Kuvajtu
První případ mexické chřipky na Balkáně se objevil v Řecku
Prasečí chřipka se dostala do Číny, přísná opatření nepomohla
Spojené státy mají třetí oběť prasečí chřipky
Hongkong po týdnu propustil 350 lidí držených kvůli prasečí chřipce
Polsko má první případ onemocnění prasečí chřipkou
Mexiko a Kanada kritizují Čínu za opatření proti chřipce
Experti EU: Vakcína proti nové chřipce by mohla být do 8 až 12 týdnů
Není strach z prasečí chřipky přehnaný? začínají se ptát Američané
Egypt začal kvůli chřipce vybíjet všechna domácí prasata
WHO zvýšila varování před novou chřipkou na druhý nejvyšší stupeň

Martin Hromádka, Alžběta Rákosová, Kateřina Roszová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme