Jugoslávskému vůdci Titovi by bylo 117 let

Stovky současných stoupenců jednoty a bratrství bývalé Jugoslávie a jejího mocného prezidenta Josipa Broze Tita si připomněli 117. výročí jeho narození. Každý rok takto v Bělehradě před jeho bývalým letním sídlem oživují nostalgii po někdejší jugoslávské federaci a jejím zakladateli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josip Broz Tito

Josip Broz Tito | Foto: titoville.com

Titovi příznivci přijeli z různých míst nejen metropole Bělehradu, ale i z celého Srbska a dalších zemí bývalé jugoslávské federace, dokonce až ze vzdálené Makedonie. Převládali mezi nimi starší lidé a příznivci strany Komunisté Srbska.

Jejich předseda Svetozar Markanovič pro Český rozhlas řekl: "Dokud jsme živí, tak jej prožíváme jako legendárního vůdce antifašistického odboje a socialistické revoluce v naší zemi."

Na setkání byly na prodej upomínkové předměty o bývalé Jugoslávii a hlavně o maršálu Titovi, který byl legendárním vůdcem partyzánského hnutí odporu za druhé světové války.

Podle informací srbského tisku tento vládce Jugoslávie uložil za svého života ve švýcarských bankách dvě miliardy dolarů a vlastnil třetinu akcií hotelu Imperial ve Vídni.

Přečtěte si také:
Exkluzivní klub Bilderberg přemýšlí, kudy z krize
Královský palác v Bělehradě
Titův odkaz
25. 5. 1892: Narození Josipa Broze

Jaromír Janev, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme