Od 1. července se už nebudeme moci vyhýbat doručení soudních obsílek

Novela soudního řádu, která začne platit od 1. července, by měla zamezit vyhýbání se soudním obsílkám. Pokud si ji totiž do deseti dnů nevyzvedneme na poště, dostaneme ji přímo do schránky. Od tohoto data tím bude považována za doručenou. Změní se i označení obálek se soudními obsílkami. Červené a modré pruhy nahradí zelené.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paragraf modrý

Paragraf modrý | Foto: Filip Rožánek

Další novinkou je, že si budeme moci vybrat, kam si poštu od soudu necháme posílat. "Každý si může vybrat, jestli bude sdělovat soudu konkrétní adresu a na tu mu bude soud doručovat, nebo jestli uvede svou emailovou adresu, pokud má zaručený elektronický podpis, eventuálně jestli si nechá otevřít datovou schránku," vysvětluje ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

"Novým pojmem je i evidovaná doručovací adresa. Účastník tak může soudu sdělit konkrétní adresu, na kterou chce, aby mu bylo doručováno," doplňuje Kovářová. Obsílky si díky tomu budete moci nechat posílat třeba na chalupu, nebo na adresu přechodného bydliště. Pokud ale například z vážných zdravotních důvodů nebudeme moci na soudní obsílku reagovat, můžeme požádat o takzvané zmírnění tvrdosti zákona. Nejpozději do roka od doby, kdy se nám obsílka dostane do ruky.

Novinky se týkají zatím jen občanskoprávních sporů. Co si od těchto změn ministerstvo spravedlnosti slibuje vysvětluje jeho nová šéfka Daniela Kovářová: "Ministerstvo tím sleduje dva efekty. Zejména urychlení řízení a ulehčení justici od opakovaného doručování. Druhý efekt by měl být ve velké finanční úspoře, protože výdaje za poštovné v loňském roce činily přibližně 460 milionů korun. My předpokládáme, že by se úspora mohla pohybovat ve výši 15 až 20 procent této částky," upřesňuje Kovářová

Změny v doručování obsílek vítá i prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník. Podle něj je ale potřeba se na to řádně připravit: "Změny v doručování obsílek by měly přispět ke zlepšení a zrychlení řízení. Platí to ale pouze za předpokladu, že by vše bylo skutečně dobře připraveno. V současné době se obáváme, že zejména datové schránky nejsou dostatečně připraveny."

Podle Lichovníka může doručování do datových schránek situaci spíš zhoršit: "Doručování do datových schránek může přinést velké problémy, a to jak účastníkům řízení, tak zejména soudům. Postiženy by ale byly i ostatní státní orgány."

Zároveň prezident Soudcovské unie upozorňuje, že změny v doručování obsílek se prodraží: "Povinně bychom měli doručovat do datových schránek. V podstatě na to ale nejsme vybaveni, protože vedle sebe budeme mít veškerou korespondenci písemnou i elektronickou."

Problémy s dvojí agendou Lichovník dál rozvádí: "Pro nás to znamená, že to co přijde písemně, budeme muset naskenovat a převést do formátu, který je určený pro datové schránky, a odeslat. Naopak pokud něco přijde v elektronické podobě, budeme to muset vytisknout a pracovat s tím jako s listinami," vysvětluje Lichovník.

Ministerstvo spravedlnosti připravilo v souvislosti se zavedením novinek v doručování obsílek informační kampaň. Od 5. června by nám měly začít do schránek chodit letáky, které nový systém vysvětlují.

Nový systém doručování soudních obsílek jsme probrali v podvečerním Radiofóru s ministryní spravedlnosti Danielou Kovářovou á viceprezidentem Soudcovské unie Tomášem Motlem. Jejich názory hledejte v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si také:
Soudním obsílkám se lidé v budoucnu už nevyhnou
Pospíšil: Zavedení povinné doručovací adresy zefektivní soudní řízení
Novelu o doručování soudních obsílek vrátil Senát do sněmovny

Věra Pfeifferová, Nikola Bojčev, Lenka Rafaelová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme